Свързани новини

24.07.2014 16:58

Миков или Стойнев става шеф на БСП

Видян 1496 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След подаването на оставка на най-некадърното правителство за последните 25 години вчера, БСП като мандатоносител ще проведе труден конгрес в неделя. По ирония на съдбата, двама от директните участници в управлението – председателят на Народното събрание Михаил Миков и министърът на икономиката и енергетиката в оставка Драгомир Стойнев, имат най-сериозни шансове да оглавят почти 123-годишната червена партия.


Ако се случи ситуация тип „двама се карат – третият печели”, скрит фаворит бил и Янаки Стоилов, независимо от роднинството му с ръководството на източена при кризата през 1997 г. банка, управлявана от офицери от ПГУ на ДС.


Идеята е след избора в неделя, новият председател да стартира предизборната кампания за вота на 5 октомври от Бузлуджа на традицонния събор за ЧРД на столетницата. Който и да стане лидер на БСП, той ще бъде под шапката на Коалиция за България, чийто шеф остава президентът на евросоциалистите Сергей Станишев.


Назначаването на Корнелия Нинова от Костов като премиер за шеф на цели две държавни фирми, едната от които приватизира чрез РМД, както омесването й с кръга Фронтиер и СРС-тата за незаконно подготвяне на боса му за свидетел по източването на Топлофикация; връзките на Мая Манолова с олигарси като Александър Тасев, братя Галеви и Христо Ковачки, а напоследък и с отцепниците от АБВ, които тя афишира; поредицата от загуби на Георги Кадиев на мажоритарни избори плюс милионите на фирмата на жена му от търговия с ток – всички тези факти разколебават доверието на делегатската маса в тях.


За кандидати като босовете на пловдивската организация Георги Гергов и на варненската Борислав Гуцанов се подозира, че издигането на номинациите им е опит за договаряне за подкрепа на някой от фаворитите.


Големият проблем е, че според последните социологически проучвания БСП вади около 15% електорална подкрепа. ДПС има 8 на сто, но винаги в анкетите нейният резултат е подценен около 2 пъти. Така стана и на евроизборите през май.


Дали ДПС, особено при вот насред празници за мюсюлманите и възможност хиляди да си дойдат от Турция, за да пуснат бюлетината, има шанс да изпревари досегашния си партньор в кабинета Орешарски по резултат?


Какво да се направи, за да не се случи това?


Ето част от въпросите, които ще се разискват в неделя като точка първа от дневния ред на заседанието на конгреса на левите преди точка втора, която е избор на председател. Досега БСП е била трета политическа сила само веднъж, когато през 2001 г. под лидерството на Георги Първанов е изпреварена и от НДСВ, и от СДС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

телец