Свързани новини

24.07.2014 11:54

Пращат гурбетчии в чужбина с фиктивни договори

Видян 1343 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Работодатели наемат фиктивно служители, които след сключване на договор изпращат в командировка в чужбина. Схемата за легално осигуряване на заетост зад граница заобикаля изискването това да става чрез лицензирани посреднически фирми, спестявайки време и средства на шефа и кандидат-гурбетчиите, пише "Монитор". „Кандидатите за работа, вместо да потърсят услугите на посредническа фирма, се съгласяват да бъдат наети фиктивно от работодател и командировани в чужбина“, обясниха от Главна инспекция по труда (ГИТ). В същото време трудовите инспектори отчитат ръст на злоупотребите с командировани работници за повече от 30 дни зад граница. Трудещите се се жалват, че получават по-малко пари от минималното заплащане за съответната длъжност в страната приемник. Жертва на тази измама ставали най-често шофьори, изпратени от български работодател в страни членки на ЕС.


През първото полугодие на 2014 година от ГИТ са констатирали 315 нарушения при наемането на българи в чужбина. За сравнение за същия период на миналата година злоупотребите са били над 2 пъти по-малко – 136. Трудовите инспектори отчитат, че от началото на годината фирмите посредници се опитват да прикриват посредническа дейност, за която се изисква лиценз от Агенцията по заетостта, чрез въвеждане на договори за консултантски услуги. Със сключването на контрактите фирмите оправдават парите, които събират от кандидат-гурбетчиите за квартира и път. От ГИТ отчитат ръст и на фалшивите обяви в интернет за Великобритания.


Измамниците пускали предложение за работа срещу добри условия и висока заплата. След това започвали комуникация с кандидатите по скайп или по електронната поща. Мнимите посредници изпращали на жертвите си банкова сметка, в която кандидатите да преведат пари за транспорта и квартирата за страната, в която щели да се трудят. В повечето случаи след превода на исканата сума посредникът за работа изчезвал. Част от кандидатите за работа на Острова обаче все пак успели да стигнат до заветната цел, но останали неприятно изненадани от условията и заплащането.


В рамките на борбата с интернет измамите от ГИТ проверяват редовно сайтовете за работа. „Трудовите инспектори влизат в сайтове под претекст, че търсят препитание в чужбина, и се свързват с посредниците“, не скриха от инспекцията. Обект на проверки на инспекторите под прикритие били предложенията с нереално високи заплати.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

близнаци

Енергията ви днес е насочена към творческо и плодотворно изразяване

Енергията ви днес е насочена към творческо и