Свързани новини

22.07.2014 16:01

30% стигна рушветът в земеделското министерство

Видян 1847 пъти | Коментари 0
Гласували 6 рейтинг: 4.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Помните сигурно, че навремето от тв шоуто Хъшове лепнаха на вицепремиера на Костов и негов министър на индустрията Александър Божков  прозвището Мистър 10%. Ако не в друго, поне в процентите за големците имаме напредък, ако при правителството на Орешарски рушветът е подскочил до 30 на сто, както се говори.  


5 милиона евро за четири дни. Толкова изкара „който трябва” за времето от назначаването на новия шеф на държавен фонд Земеделие, наричан вече от всички Насо Мафията, и бивш парламентарен секретар на земеделския министър Греков – Атанас Добрев. Откъде разбрахме ли? Ами, ако се вярва на разпространеното мнение в двете агроведомства, 30% е стигнал рушветът там. А 30 процента от 15 милиона евро, които новият шеф се похвали, че е разплатил за четири дни, са точно 5 милиона евро.


Братът на червената депутатка Ваня Добрева, момче на Дългия инкасатор Р.Овч. и по съвместителство, преди да се върне на държавна работа миналото лято - мъжка секретарка на Ивайло Тодоров, около когото се е извил цял агрооктопод от около 60 консултантски фирми, иначе каза прекрасни думи:


"Назначението ми не е политическо обвързано, доказателство за това е 12-годишният ми опит, познавам в дълбочина структурите на ДФЗ, където съм започнал от най-ниските нива. За 4 дни са раздадени около 15 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони. Одобрени са 84 тръжни процедури на общини, кандидатстващи по мярка 321 и мярка 322”.


Освен това Насо Мафията, както го наричат приятелите му, а и цяла България, разказа за прегледаните от него над 3000 документа, които били непридвижени. Защо? Ами, защото криели потенциал за рекетиране, стана ясно от думите на висшите чиновници от последните дни.


Не се разбра само брой листове ли е това, или брой преписки. На тяхна база човекът пуснал и сигнал до прокуратурата за проверка. Чудесно! Не е ясно как е имал време за 4 дни, от които 2 неработни, да пусне толкова поръчки, да изчете толкова страници, пък и юридически оформен сигнал. Ето това е висока ефективност.


Дали обаче не би трябвало органите да проверят и другата земеделска институция. По коридорите на самото Министерство на земеделието и храните се говори без притеснение, че има една стая, чийто ключ държал изключително близък до министъра човек, където също се пазели забавени документи.


Ако на диван се побират 3000 документа, колко ли се побират в цяла стая


Не е тайна, че сградата на земеделското министерство е стара, освен че е много красива. А тези здания от началото на миналия век са строени хем с широки стаи, хем с високи тавани. Искаме да кажем – побират бая папки техните помещения.


Ще кажете, а откъде информация за 30-те процента? Ами случило се така, че държателят на ключа се срещнал с бизнесмен, който настоял най-сетне да му се задвижи проектът от стаята. Той пък бил добър познат с виден политик, на когото разказал за срещата в МЗХ. Така схемата се разчула навред по коридорите на властта и лично премиерът Орешарски поискал от министър Греков да уволни близкия си. Изразът, който се употребява в средите на управляващите е: „Тези са настъпили мотиката здраво”.


„Ако той си отиде, отивам си и аз”, рекъл господин професорът, който министерства с едногодишен неплатен отпуск като ректор на пловдивския агроуниверситет, ако се вярва на секретарската мълва откъм кабинета. Не било мъдро от негова страна, хихикат зад фикусите в Министерския съвет.


Ама Орешарски се подплашил. Понеже, колкото и некадърни да бяха министрите му, той си ги пазеше, че ха се стигне до гласуване оставката на някой от тях, ха златният пръст на Атака катурнал целия кабинет. Воглаве с любимия син на Дупница.


Кой кой е в МЗХ и чий семеен клан държи за ушите Орешарски – очаквайте да научите в утрешния брой. 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Завръщането на Петя Пеева

ЗаПлетени истории: Завръщането на Петя Пеева

Плетените дрехи са хит в световните ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма