Свързани новини

21.07.2014 17:28

Морските курорти празни

Видян 1603 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Цените по морето падат, и то в пика на сезона. В сайтовете за колективно пазаруване се появиха десетки оферти за нощувки, предлагащи  -50%.  Четиризвездни хотели пък предлагат 10% отстъпка при записване "в последната минута".  Официално, по БНР вчера  туроператорите отчетоха между 8 и 10% спад на туристите.  Вчера най-големият български курортен комплекс Слънчев бряг намали цените и започна да предлага бонусни схеми, за да се напълни почивната база. С по-евтини  пакети туристическите босове се надяват да наситят хотелите си. Сега всяко пето легло на юг от Бургас е празно, което е нечувано за края на юли.
Причината е най-вече в лошото време и наводненията. Те удариха първо северното, а после и южното крайбрежие. Преди седмица потоп в община Приморско засегна почти цялото южно крайбрежие. След дъждовете морето стана като боза. Мътилката от придошлите реки се разнася от Созопол до Синеморец и хората се страхуват да влизат във водата, пишат морските сайтове. Отделно лошото време отнема на хората желанието да се разхождат до крайбрежието ни.
Другата причина е кризата в Украйна. Тя е намалила драстично потока на руски туристи у нас. В същото време се отчита и „необясним“ по думите на туроператорите отлив на летовници от Западна Европа.
„По-малко са туристите както от Източна, така и от Западна Европа:
След Берлинската борса, когато това официално беше съобщено, записванията за България са между 15, 18 до 20 процента по-ниски и в западни пазари, имам предвид Германия, Англия, Скандинавски страни, тези туристи тази година са насочени към Гърция“, смятат хотелиери. Истината е, че ние губим от завърналите се на картата Египет, Турция, Тунис. 


Няколко тризвездни хотела по южното крайбрежие дори започнаха да предлагат стаите си на пенсионери, на които  Здравната каса покрива  разноските. В началото на лятото техните шефове категорично заявиха, че няма да приемат възрастни хора, заради ниските цени, които НЗОК плаща. От известно време обаче офертата  бе възстановена.
Никой не помни подобен отлив на туристи, и то в разгара на сезона. По същото време миналата година южните курорти се пукаха по шевовете от народ. Да се намери незаета стая след 15 юли бе повече от трудно.
На север също отчитат по-слаба заетост на базата спрямо същия период на миналата година. В момента хотелите в Балчик са пълни едва между 60 и 75 на сто. Там също пробват да привлекат туристи с по-ниски цени, като отстъпките варират между 10 и 30 на сто.
В същото време официалната статистика сочи, че Гърция има ръст тази година за първото шестмесечие от 20 процента при спад от 17% през 2013 г.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

везни