Свързани новини

14.07.2014 11:15

900 българи официално работят през лятото в Европа

Видян 858 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Около 900 българи са кандидатствали за сезонна работа през лятото в Европа и са били одобрени от работодателите чрез посредничеството на Агенцията по заетостта. Това посочи Юлиана Николова, главен експерт в агенцията, пред Дарик радио.


Между 500 и 1000 работни места средногодишно обявяват европейските работодатели в селското стопанство, хотелиерството и ресторантьорството. Една от най-примамливите оферти за това лято е тази за готвач в Германия, чиято заплата стига 2000 евро.


И през това лято най-много българи ще работят в селското стопанство в Испания и Дания и в хотелите и ресторантите в Германия. Заплащането зависи от стандарта в съответната държава, от професията и от квалификацията на работника. Агенцията по заетостта проверява дали обявените заплати отговарят на местните ставки, обясни Юлиана Николова и даде пример с Германия.


„Помощният персонал в системата гастрономия ще получава брутна заплата между 1270 и 1500 евро, в зависимост от тарифните ставки и опита. Най-добре платени са готвачите, които ще получават около 2000 евро", добави тя.


От Агенцията по заетостта отчитат спад на броя кандидати за лятна работа в чужбина в сравнение с времето преди 5-6 години. Сред причините са отворените от началото на годината трудови пазари почти навсякъде и личният контакт между работник и работодател след първото работно лято.


„Има и един много интересен факт, който е валиден особено за селското стопанство. Понеже там изискванията са доста занижени - обикновено желание за работа и добро здраве, отиват групичка от едно семейство или една махала, работодателят не одобрява някого от тях и всички си тръгват в знак на солидарност. И по този начин губят възможност", каза още Николова.


Освен заплата, повечето работодатели в селското стопанство осигуряват квартира, а в хотелите и ресторантите често има и едно безплатно хранене.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на вашите хоризонти

Денят ще бъде изпълнен с възможности за разширяване на