Свързани новини

14.07.2014 09:45

Капиталната „дупка“ в КТБ не е 3,5 млрд., а е около 500 млн. лв.

Видян 1256 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„На практика дупката в Корпоративна търговска банка може да излезе не повече от 500 млн. лв., а не 3,5 млрд. лв., както се тиражира“,  обясни по БНР анализаторът Стоян Александров, бивш министър на финансите в правителството на Любен Беров.


Припомняме, че в петък, на 11 юли, БНБ съобщи официално резултатите от одита на КТБ. Те гласяха, че от ръководената от Цветан Василев институция липсват 3,5 млрд., а 205 млн. лв. са били изнесени в чували.  Управителят на БНБ Иван Искров също така каза, че сметките на гражданите и фирмите в Корпоративна търговска банка ще бъдат прехвърлени в Креди Агрикол България, след което ще се премине към одържавяването й. “За банката ще бъдат осигурени достатъчно средства от Фонда за гарантиране на влоговете, държавния бюджет и БНБ“, допълни Искров. Новината за липсата на 3,5 млрд. лева взриви социалните мрежи в последните два дни.


„Прочетете много внимателно прессъобщението на БНБ. Те се позовават на доклада на одиторите. Те не се ангажират да дадат позиция за портфейл от 3,5 млрд. Нямат поглед върху финансовата състояние на длъжниците, не могат да видят каква е пазарната стойност на обезпеченията плюс това, че липсват и някои документи. Това вече автоматически се поема от средствата за масовата информация, че 3,5 милиарда са откраднати, че банката фактически е ограбена, че това са невъзвръщаеми пари и че народът, данъкоплатците ще трябва да плати тези суми. Това е абсолютно невярно!“ - коментира още Стоян Александров. Той обясни, че одиторите винаги се застраховат и правят уговорки. Те се ангажират, че 2 млрд. лв. са безпроблемни кредити, а за останалите има някакъв риск. Ако се вземе нормативната уредба на банките, ще се види че проблемните кредити са три групи – „под наблюдение“, която има малки отклонения, „необслужвани кредити“ и „загуби“. „Често длъжници с влошено финансово състояние попадат във втората група, но това не означава, че кредитът им не е обезпечен“, обясни Александров.


Финансисът посочи, че ако кредитите „под наблюдение“ са за 2 млрд., „проблемните кредити“ са за 1 млрд., а „загуба“ – 500 млн. лв., то реално капиталната дупка е 500 и 500 и 200 – 1,2 млрд. лв, капиталът на банката е 700 милиона. „Като приспаднете, защото те ще бъдат покрити за сметка на капитала, ще бъдат обезсилени актове на собствениците, явява се една дупка от 500, но не и 3,5 милиарда. Още повече, като бъде придобита тази банка от Креди агрикол, която има своя капиталова база, която може би да покрие и тази дупка и да има капитал за функциониране, може да се окаже, че тук няма проблем“, разясни Александров.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

водолей