Свързани новини

09.07.2014 11:45

Агенцията по градушките не пази градове, а само ниви

Видян 1206 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Агенцията за борба с градушките обработва градоопасни облаци само над земеделски площи, а не над градове, какъвто е случаят в София. Това обяви пред Фокус изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за борба с градушките инж. Николай Николов.


Той ясно подчерта, че агенцията е предала информация за приближаващата към София градушка и е информирала компетентните институции.  Според него агенцията предава в реално време информация към Военновъздушните сили на армията, ръководство „Въздушно движение", Гражданска защита и НИМХ.


Той поясни обаче, че подобна градушка се образува много бързо.


„Вчера над София, и по-конкретно над Драгоман, се бе образувала суперклетка в порядъка на 7-8 минути. За същото време тя се изсипа над столицата с най-голямата си сила. Нашите радарни станции отчетоха явлението. Екипите на Агенцията за борба с градушките работиха вчера до 3:37 мин. часа през нощта в цялата страна заради паднали градушки. Радарната информация, която получаваме я предаваме директно онлайн на другите институции", обясни Николов.


Това, което се случи над София, се образува за 7-8 минути, преди да навлезе в най-силните си параметри над града. Облакът дойде от Сърбия, каза Николов пред БНР.


На 15-20 километра от София започна зараждането и бързо достигна столицата, поясни той. За краткото време, за което се е образувала градоносната клетка, не е било възможно да се направи каквото и да било като превантивни действия.


Около София няма изградени системи за борба с градушките, добави той. Площадки има около Видин, Монтана, Враца, Плевен, в Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен.


Шефът на агенцията коментира и проблемът с липсата на пари за противоградни ракети, за които агенцията по-рано информира.


Той подчерта, че проблемът вече е разрешен, тъй като се очаква на днешното заседание на Министерски съвет да бъдат гласувани допълнителни средства в размер на 1,2 млн. лева.


В района на София регионалните дирекции защитават от градушки територия от 17 257 кв.км. Общата средна стойност на защитаваната селскостопанска продукция в цялата система е от порядъка на 1 610 милиона лева, отбелязва се на сайта на агенцията.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

риби

Използвайте методичността си

Не позволявайте на ежедневните неразбории да помрачат