Свързани новини

02.07.2014 10:09

Хлябът поскъпва заради тока

Видян 1035 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хлябът ще поскъпне с около 5 стотинки за брой заради по-високите цени на тока, предава блиц. Поскъпват също банички, кифли и други закуски. Причината е, че за малките фирми, каквито са кварталните фурни, цената на електроенергията беше вдигната драстично - с 11-14% дневната тарифа, а нощната с 21-29%. За големите хлебозаводи, които се снабдяват с ток от свободния пазар, поскъпването е по-малко. Хлебозаводи в Бургас вече са получили писма за 8% повишение на електроенергията.


„Фурните ще трябва да увеличат цената на крайния продукт минимум със заложените от ДКЕВР 24%. Това обаче няма да го позволи пазарът, затова ще последва съкращаване на работни места и вероятно увеличение на сивия сектор в бранша. Предприятията, работещи на черно, крадат ток. Независимо от това на места хлябът като краен продукт би трябвало да поскъпне поне с 5 стотинки”, прогнозира пред в. „Труд” Марияна Кукушева от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите.


Тя обаче уточни, че всяка фирма сама ще реши как да подходи. Там, където има поскъпване, то ще е резултат от цялостното поскъпване на суровината, преработката и в мелниците до готовия хляб.


„Хлебозаводи в Бургаско, които са на свободния пазар, вече имат писма от ЕВН за поскъпване на тока с 8%. Това на брой хляб ще се отрази до 5 стотинки”, посочва пред изданието Димитър Людиев, шеф на регионалния съюз на индустриалните хлебопроизводители. Той каза, че при други заводи в страната, които са изцяло на ток, поскъпването може и да мине този праг.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

50 години Volkswagen Golf

50 години Volkswagen Golf

Германският автомобилостроител Volkswagen ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния