Свързани новини

01.07.2014 16:32

Роско лобира за веригите с вето

Видян 1400 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Росен Плевнелиев наложи вето върху промените в Закона за защита на конкуренцията и в Закона за храните. И двата нормативни акта се грижат за правата на потребителите, търговците и държавните органи, които следят за тях. Законът за защита на конкуренцията се опитваше да принуди веригите като Била и Метро да спазват определени правила и да носят отговорност пред клиентите си. В мотивите на Плевнелиев  се казва, че „интересите на бизнеса са накърнени“. 


Новият закон бе внесен като опит да  създаде механизъм, с който да се предотвратят нелоялни търговски практики. Според Плевнелиев обаче част от приетите промени в тази област щели да „затруднят търговския оборот“.


Например законът въвежда "забрана за злоупотреба с по-силна позиция при договаряне". Той санкционира всяко предприятие в господстващо положение, което прави доставчиците и купувачите зависими от него.  КЗК трябва да приеме методика, с която да определи кога един партньор налага доминиращото си положение върху икономически по-слабите фирми.


Освен това предприятията със „значителна пазарна сила" трябва да променят общите си условия или типовите договори и да ги публикуват на интернет страницата си.  Така всички ще знаят какво да очакват от своите партньори. Президентът обаче критикува тази точка и иска тя да бъде преразгледана, заемайки мястото именно на въпросните господстващи предприятия.


В Закона за храните се създават специални изисквания за търговците на храни с общ оборот за предходната година над 50 милиона лева.  В мотивите си Плевнелиев протестира срещу този критерий. Той заявява, че само търговците на храни имат такова условие, а производителите и доставчиците – не.


Промените, освен това, разрешават на КЗК да санкционира веригите по всяко време. Това е естествено условие в една демократична страна и прави реакцията срещу злоупотребите бърза и гъвкава, твърдят от органа. Плевнелиев обаче контрира, че този „ подход създава непредвидимост и несигурност за стопанските субекти“.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера, но пък ще