Свързани новини

24.06.2014 16:25

30,2% от учениците на възраст 6-19 години страдат от наднормено тегло

Видян 1124 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

30,2% от учениците на възраст 6-19 години страдат от наднормено тегло, от които със затлъстяване са 12,7%. Това показва национално представително проучване на храненето на учениците в България (2010-2011 г.), проведено от Националния център по обществено здраве и анализи и Катедра "Педиатрия" на Медицинския университет в София, цитирано от проф. Веселка Дулева. Данните от репрезентативно за страната изследване на хранителния прием и хранителния статус на населението в България, проведено през 2004 г. показват, че все още относителният дял на ученици с наднормено тегло е висок - средно 20% от децата, от които ¼ са със затлъстяване. Сравнението установява тревожна тенденция за увеличаване на затлъстяването при децата в България.  


Според данните само 24% от изследваните деца упражняват препоръчваната физическа активност от минимум 60 минути на ден, а 35% от децата са физически активни два дни в седмицата или по-малко. Все повече от децата с наднормено тегло не приемат пресни плодове и пълнозърнести храни.


"Един от най-сериозните съвременни здравни проблеми, включително и за България е нездравословният модел на хранене и ниската физическа активност. Те са важен фактор за относително увеличаващия се дял на деца и възрастни, страдащи от затлъстяването", казва доц. Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диетика.


Според нея зърнените храни са важен източник на енергия, като пълнозърнестите видове са по-богати на полезни за здравето хранителни вещества – растителни влакнини, витамини и много минерални вещества. Доцент Дулева допълва още, че сутрешната закуска е много важна, тъй като след дългия нощен сън организмът се нуждае от зареждане с енергия и хранителни вещества. Това прави закуската чудесно начало на деня и осигурява енергия за учене, игри и спорт.


Добър избор са зърнените закуски, приготвени с пълнозърнести видове брашна, с намалено съдържание на захар, съчетани с мляко или плодов сок.


Детските зърнени закуски NESTLE® са направени с пълнозърнести култури като основна съставка и са източник на фибри, витамини и минерали. Зърнените закуски за NESTLE®, обогатени с калций, засищат и са полезни за организма. Те са чудесен избор за закуска като част от балансираното меню, за да помагат на децата и младежите да се справят успешно с училищния ден.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали