Свързани новини

24.06.2014 10:58

Евакуират 68 опасни къщи в Аспарухово

Видян 964 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Евакуират хората от опасните къщи във варненския квартал „Аспарухово". 68 са къщите, застрашени от срутване. Огледите продължават и има вероятност броят им да нарасне, обясни градоначалникът Иван Портних, цитиран от "Фокус". Създадени са условия за евакуираните и в общинската база, в СУПЦ „Д-р Анастасия Железкова", както и в други общежития. Част от хората предпочитат да се настанят при близки и роднини.


На извънредно заседание на Общинския съвет днес ще се вземе решение за подпомагане на близките на загиналите, ще се поемат погребения, безплатни прегледи за роднините. И днес училищата и детските градини на територията на „Аспарухово" не работят. Намаляват доброволците. От общината призовават хората, които могат, да отидат в помощ на пострадалите, уточнява БНР.


Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев обяви, цитиран от Нова телевизия", че във Фонда за бедствия и аварии няма пари за нови къщи. По думите на МВР-шефа този фонд няма такива функции, а отговорност имат и хората, които трябва да застраховат къщите си. В момента екипи на „Гражданска защита" подпомагат местните власти, за да оценят щети и да бъдат отпуснати помощи.


Йовчев е категоричен, че от първия момент на трагедията държавата прави всичко, което трябва. Той е на мнение, че реакцията на местната власт не е била адекватна. „Много лесно ми е да кажа, че кметът не си е свършил работата, но той е кмет от една година. Нещата не са правени много години назад", посочи силовият министър.


Според Йовчев през последните години са били предприети мерки, за да има по-добра организация в такива ситуации. Той уточни, че сега има повече техника, която е помогнала за по-бърза реакция от страна на държавата.


Вътрешният министър смята, че в Добрич и Велико Търново нещата са били организирани много добре, но не е имало какво да се направи.


Трябва да направим регистър на критичната инфраструктура, а до края на 2015 година трябва да се напишат планове, обясни още Цветлин Йовчев.


Варна и Добрич продължават да са в бедствено положение.


Варненската митрополия има готовност да приеме 13 семейства в местност „Траката" в т. нар. Вила на митрополита, която в момента е свободна. Това обяви митрополит Йоан, цитиран от БНТ.


„Аз трябва да реша какво да правя с помещенията вътре, трябва да носят някакъв доход на църквата, но в една такава трагична ситуация, каквато е тази във Варна след потопа, съм готов да ги отстъпя", допълни още той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак

Отношенията днес ще са вашият тест за търпимост

Отношенията днес ще са вашият тест за търпимост, за