Свързани новини

06.06.2014 13:25

29 държави подслушват мрежите ни, призна Водафон

Видян 1106 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Един от най-големите производители на мобилни комуникационни технологии в света, британската „Водафон”, изненадващо разкри за съществуването на тайни канали, които позволяват правителствени служби да подслушват всички разговори във всички мобилни мрежи по света, предава нюз.бг.


От компанията обявиха, че тези технологии се използват във всички 29 страни, където те са разполагали свои мрежи през годините.


В обширен доклад относно правната страна на въпроса, обхващащ обем от 40 хил. думи и представляващ най-мащабното проучване на въпроса до момента, от телекомуникационния гигант заговориха за защита на потребителите предвид все по-широкото разпространение на мобилните технологии.


Устройствата са били включвани направо в мрежата от клетки, като се позволявали на агентите да подслушват и да записват разговорите на нищо неподозиращи частни потребители.


Сред засегнатите държави са Обединеното кралство, Германия, Франция, Белгия, Испания, Турция, Гърция, Румъния, Албания и т.н. България не се споменава в доклада на специалистите, но предвид сътрудничеството между един от мобилните ни оператори и „Водафон” може да се предполага, че родните потребители също не са били защитени от подобни незаконните действия.


В поне шест от посочените в списъка държави законодателството задължава британската компания или самостоятелно да вгражда техонологията за подслушване, или да осигурява достъп на правителствените служби, които да го правят безпрепятствено. Въпреки това имената на въпросните държави не се споменават, тъй като националните власти са заплашили да вкарат в затвора служители на компанията, ако тайната излезе наяве.


Веднъж инсталирани, технологиите за директен достъп не изискват заповед на съдебните институции, така че компанията-оператор никога не знае кой точно бива подслушван, колко пъти и т.н.


Освен разговорите, техонологиите позволяват прехващане и преглед на целия интернет трафик на жертвата, включително електронни писма, кратки текстови съобщения, разглеждани страници и т.н.


„Това, пред което сме изправени е кошмарен сценарий и имаме спешна нужда от законови правила, които да ни спасят от подобен произвол”, заяви Гюс Хосейн, изпълнителен директор на „Неприкосновеност без граници”.


Докладът на „Водафон” е първото разкритие от такъв мащаб, идващо от телекомуникационен оператор, след като бившият американски разузнавач Едуард Сноудън пръв показа на обществеността размаха и дълбочината на правителственото наблюдение, извършвано не само от САЩ, но и от други страни като Великобритания, Русия и Китай.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

лъв

Професионалните ангажименти днес ще ви донесат удовлетворение и признание


Професионалните ангажименти днес ще ви донесат