Свързани новини

05.06.2014 14:30

Режат университетите, бълващи безработни

Видян 1341 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Държавата ще ограничи приема в онези висши училища, които бълват недобре подготвени кадри и безработни за трудовия пазар. Проектът за стратегия за развитие на висшето образование предвижда нов начин на финансиране на университетите, като едновременно с това се ограничи приемането на млади хора в онези специалности на вузовете, които са на последно място според рейтинговата система.


В същото време ще бъдат определени нови нормативи за издръжка на обучението на един студент на базата на неговата реална стойност. Това означава, че субсидията, предназначена за един студент, ще се увеличи, но тя ще се дава само на университети, които дават качествена подготовка. Промените няма да засегнат никой ВУЗ като цяло, защото по различните направления на последно място са класирани различни университети. Те обаче ще ги мотивират да развиват само онези специалности, които са конкурентоспособни. Просветното министерство очаква също след въвеждането на тези мерки да има свиване или доброволно обединение на вузове, които преподават в сходни области.


Друг акцент на стратегията предвижда името университет да носят само онези вузове, които преподават в много профили. Тези, които подготвят само в отделни направления, например медицински или технически, би трябвало да бъдат дефинирани като специализирани висши училища, посочва стратегията. Тя предвижда също намаляване или направо ликвидиране на хвърковатите чети от преподаватели, защото един професор ще може да участва в акредитацията само на един университет. На вузовете, които имат слаби научни резултати, няма да бъдат давани пари и за научна дейност.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

телец

Трябва да погледнете по-отвисоко на нещата

Трябва да погледнете по-отвисоко на нещата, за да не се