Свързани новини

29.05.2014 11:45

Всяко трето дете до 7 г. с наднормено тегло

Видян 1090 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всяко трето българско дете до 7-годишна възраст страда от наднормено тегло, каза в интервю за БТА проф. Стефка Петрова, специалист по хранене в Националния център за обществено здраве и анализи. Проф. Петрова участва в започналия Европейски конгрес  за затлъстяването, който се провежда в НДК.


Проучването, което констатира тревожните данни, е направено през 2013 г. сред 3300 деца от цялата страна. Подобно проучване е било извършено и през 2008 г. в същите училища. Тревожно е, че честотата на затлъстяване се увеличава, което създава рискове за развитие на диабет или други сърдечно-съдови заболявания заради нарушаване на липидния статус, коментира специалистът.


В страната ни липсва последователна национална политика за храненето на децата. Те не получават адекватна информация за хранителни режими нито в училище, нито от родителите си, каза проф. Петрова.


Храненето, което се опитваме да въведем в детските градини и училищата не винаги има позитивни промени в резултатите. Това, което се предлага в училищните бюфети, много често не отговаря  на това, което би трябвало да е съгласно наредбата за здравословно хранене. Училищното ръководство трябва да следи за спазването на тази наредба, допълни проф. Петрова. Тя напомни, че има и родителски настоятелства, които също биха могли да упражнят подобен контрол и да сигнализират. Не може всеки ден във всяко училище да има контролни органи.


Масово малчуганите не си набавят достатъчно плодове и зеленчуци, а храната, която се предлага понякога дори не е вкусна, добави тя. По думите на проф. Петрова теглото на майката преди да забременее е от особено значение за теглото на бъдещото дете. Затлъстяването на майката създава лош модел на хранене у децата, каза още специалистът и уточни, че подобна връзка не е открита между затлъстял баща и дете.


Истинската профилактика на затлъстяването започва в най-ранна детска възраст, каза проф. Светослав Ханджиев, председател на Асоциацията по затлъстяване и съпътстващите го заболявания. Това е фундаментален въпрос с медицинско и социално значение, посочи той.


Хората консумират една трета от необходимата дневна доза мляко. На ден е нужно до 280 грама кисело мляко или други млечни продукти, както и толкова прясно мляко, препоръчва експертът. В региона на Кърджали са изследвани близо 6 хиляди деца на възраст 6-14 години и се установява, че само една трета от тях консумират препоръчителните норми мляко на ден, допълни той.


Проучвания показват, че храненето в България в края на 19 век и първата половина на 20 век е много близко до т.нар. Средиземноморска диета, за която се смята, че е най-подходяща за предпазване от сърдечно-съдови заболявания.


Плодовете и зеленчуците, които се консумират в тази диета, са много богати на антиоксиданти. Лукът, чесънът, гроздето, боровинките, лютеницата съдържат мощни антиоксиданти. Българското червено вино съдържа най-изразените антиоксиданти. Не е необходимо да се ходи в аптеката, ако хората използват  всички тези продукти, съветват специалистите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Почина бащата на убития Митко от Цалапица

Почина бащата на убития Митко от Цалапица

Бащата на убития младеж от Цалапица ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне