Свързани новини

14.05.2014 12:04

Ученическите стипендии стигат до 105 лв.

Видян 1309 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ученическите стипендии за успех могат да стигнат до 105 лв., пише "Монитор".


Става дума за отличниците, завършили основно образование, които учат в школата с най-добри постижения на матурите по български език през последните пет години. Просветното министерство вече е публикувало списъка с 95 училища, които ще получат допълнително средства за стипендии на базата на резултатите им на държавно-зрелостните изпити. Школата отличници са разделени на три групи според успеха, като най-добре представилите се попадат в трета група. За тях се отпускат допълнително по 55 лв. на калпак.


Увеличението влиза в сила от следващата учебна година. В момента всяко училище разпределя парите за ученически награди по свои правила. Максималното поощрение обаче е до 50 лв. на месец. Това означава, че бонусите за успех на отличниците могат да стигнат до 105 лв.


Сред училищата в тази група отличници са Класическата гимназия, Първа английска гимназия, 91-а немска гимназия, Френската гимназия, Езикова гимназия „Пловдив", Първа езикова гимназия във Варна и др. В тази група попадат общо 11 училища от София, Пловдив, Варна, Бургас и Кърджали, които имат успех на матурите с 30% по-висок от средния за България.


Школата отличници във втора група пък са 50 и техният успех е с 20% над средния. Те ще получат по 37 лв. отгоре на калпак. Това на практика означава, че максималната стипендия може да удари 87 лв. В тази група попадат Втора английска гимназия, 31-о СУЧЕМ, 18-о СОУ, 133-о СОУ, Националната търговско-банкова, Националната природоматематическа гимназия, математическите гимназии във София и Варна, Гимназията с преподаване на немски език в Бургас и др.


Училищата в първа група пък са 34 и ще получат с по 20 лв. отгоре на калпак. Така максималната стипендия за техните ученици може да достигне до 70 лв. В тази група попадат Националната финансово-стопанска гимназия, 32-о СОУ, 7-о СОУ, 33-а езикова гимназия, Природоматематическата гимназия в Шумен и други школа от цялата страна.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес ще имате желание да общувате с повече хора

Днес ще имате желание да общувате с повече хора.