Свързани новини

06.05.2014 17:56

851 000 мъртви души в избирателните списъци

Видян 1262 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

851 000 повече от действителния брой избиратели са обявени в сайта на Националния статистически институт,  каза в Здравей, България по Нова телевизия проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика. По думите му тези лица фигурират в избирателните списъци, без да са налице някъде другаде.

В сайта на НСИ са обявени данните за населението на България. Според тях, тези, които имат право да гласуват, са 6 926 716 души, но данните на ЦРУ показват, че тази цифра е 5 862 000.  Получава се, че 850 000 са мъртвите души. Данните на Централната избирателна комисия (ЦИК) пък показват, че хората, които имат право да гласуват, са 6 533 000 души.

Според говорителя на ЦИК Цветозар Томов първият проблем е, че в избирателните списъци има доста по-малко имена, отколкото в списъците на предните избори: „Това се дължи на факта, че на изборите за европейски парламент не всички българи имат право да гласуват", каза той и добави, че българите, които живеят например в Турция, нямат право да гласуват на тези избори.

„Въпросът за мъртвите души се обсъжда от 20 години. Основната причина да има толкова голяма разлика между реалния брой на хората, които живеят в България, и хората, които фигурират в списъците на ГРАО, е в това, че много българи се водят, че живеят в родината си, но ГРАО няма информация за адреса им извън страната", обясни Томов. Според него, за да се реши този проблем, трябва да се въведе активна регистрация при избори.

„Така ние лъжем Европейския съюз", отговори проф. Иванов. По думите на Томов това не означава, че съществува опасност за достоверността на изборите. Томов обаче пропусна да отбележи, че по-големият брой избиратели означава по-висока квота за страната ни в Европейския парламент. В момента ние имаме  17 депутати именно, защото по официална статистика се води, че 6 926 716 души имат право да гласуват. 850 000 души по-малко означава, че ние би трябвало да изпратим 15 души в ЕП, или двама депутати по-малко.  
Кой е прецакан? Естествено, българският данъкоплатец, който ще плаща възнагрежденията на двама души повече, а, както 19 минути вече писа, те никак не са малки и не са за пренебрегване: 20 000 евро на месец струва всеки роден евродепутат, а петилетката там излиза  на данкъпоплатеца 1 200 000 евро или близо 2,5 милиона лева. Двама депутати повече всъщност са си 5 млн. отгоре на наш гръб.  
Припомняме, че 6100 евро е чистата заплата на евродепутата. Другите пари са за офиси в родината и в странство, за сътрудници - съветници и секретарки, за коли, шофьори, комуникации, командировки, хотели, самолетни билети. Има дори пера като културни развлечения и тем подобни. Всичко в името на човека - всичко за благото на човека, както казваше другарят Тодор Живков. Изобщо, пълен комунизъм - човек взема чувал с пари, а няма за какво да харчи. Родните депутатски кюфтета са нищо пред ниските цени в стола на евродепутата, където за 6 евро човек може да обядва като в елитен ресторант там, а иначе да пие едно кафе извън храма на посветените.


А ние с мизерните си доходи ще хрантутим двама избраници повече. На печелившите честито!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак