Свързани новини

30.04.2014 14:40

Китай настига САЩ като най-голяма икономика в света

Видян 1479 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

САЩ са на ръба да загубят статута си на най-голямата икономика в света и вероятно ще бъдат задминати от Китай още тази година - по-рано от очакванията.


Това става ясно от изследвания на водещи световни статистически агенции, отбелязва "Файненшъл таймс".


САЩ са глобален лидер, откакто през 1872 г. задминаха по този показател Великобритания. Повечето икономисти по-рано смятаха, че Китай ще дръпне напред в класацията чак през 2019 година.


Данните, събрани чрез International Comparison Program (ICP) и разпространени от Световната банка, са най-авторитетните оценки за това, което може да се купи с пари в различни страни и са използвани в повечето организации от публичния и частен сектор, като Международния валутен фонд (МВФ) например. Това е първото опресняване на тази данни от 2005 година насам.


След обширно изследване на цените на стоките и услугите ICP заключи, че обемът на средствата, които отиват към по-бедните страни, е по-голям, отколкото по-рано се смяташе, което налага увеличаването на относителния размер на развиващите се пазарни икономики.


Оценките на покупателната способност са признати за най-добрия начин за сравнение на размерите на икономиките, вместо използването на волатилни валутни курсове, които рядко отразяват истинската цена на стоките и услугите. По този показател МВФ оценява БВП на САЩ за 2012 г. на 16.2 трлн. долара, а този на Китай - 8.2 трлн. долара.


През 2005 г. ICP оценяваше обема на икономиката на Китай като двойно по-малък от този на САЩ. Заради новия метод и факта, че китайската икономика отчита далеч по-силен ръст, изследването поставя БВП на Китай на 87% от този на САЩ през 2011 година.


За 2011 г. докладът посочва: „САЩ остават най-голямата икономика в света, но е следвана отблизо от Китай, когато при оценката се използва паритета на покупателната способност (ППС)".


МВФ очаква икономиката на Китай да регистрира растеж от 24% между 2011 и 2014 г., докато ръстът на САЩ се очаква да е в размер на едва 7.6%, което прави силно вероятно тази година Китай да изпревари САЩ.


Индия стана третата най-голяма икономика, а преди заемаше 10-о място. Размерът на икономиката й се е удвоил от 19% от американската през 2005 година до 37% през 2011 година.


Русия, Бразилия, Индонезия и Мексико влизат в топ 12 на света.


Високата цена на живота и по-ниският икономически растеж оставят Великобритания и Япония далеч назад от САЩ, докато Германия подобри относително позицията си, а Италия остава на същата.


Най-богатите в света страни все още държат 50% от глобалния БВП. В тях живеят 17% от световното население.


В изследването се отбелязва, че най-скъпите държави за живеене са Швейцария, Норвегия, Бермудските острови и Австралия, а най-евтините са: Египет, Пакистан, Мианмар и Етиопия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще