Свързани новини

29.04.2014 10:50

НАТО настоява за модернизиране на армията ни със западна техника

Видян 839 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

НАТО препоръчва България да започне да модернизира армията си със западна техника. Това се отнася не само за BBC, а и за пехотата. В авиацията и в Сухопътните войски основната ни бойна мощ се гради на руски оръжия, купени преди близо три десетилетия. От пакта съветват още да ускорим старта на конкурса за купуване на нов тип боен самолет. Това се посочва в доклад на алианса за състоянието на армията ни, пише „Преса".


„Документът не е критичен. Напротив, дори е благоприятен за нашия кабинет, но наистина е секретен и това не ни позволява да го огласим", казва правителствен източник. От алианса препоръчват още да увеличим военния бюджет. Сега той е 1,3% от брутния вътрешен продукт (БВП), като идеята е да е поне 1,5%. Когато ни приемаха в алианса, поехме ангажимент да е 2% от БВП.


„1300 военни и цивилни служители в армията ще бъдат съкратени до края на годината", съобщи вчера в Асеновград министърът на отбраната Ангел Найденов. Свиването на щатове ще засегне основно базите и складовете по логистика. „Редукцията трябваше да бъде направена още през 2013-а, но беше отложена, защото в тези обекти се съхраняват боеприпаси, въоръжение и техника. По-голямата част е на частни фирми, които са ги купили от МО, но не са ги изтеглили", обясни министърът. В продължение на години не е било предприемано нищо за освобождаване на складовете от чуждото имущество. Според министъра капиталовите разходи сега са 50 млн. лв. Но тези пари не се харчат само за модернизация. За да се превъоръжава истински армията, това перо трябва да е поне 200 млн. лв., твърдят експерти.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

овен

Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора,