Свързани новини

28.04.2014 15:40

Четири обвинения за Пенгезов, едно за Петков

Видян 1233 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, заедно с шефа на Военно-апелативното съдилище Петър Петков, вече официално е обвиняем. За близо десет дни двамата извървяха пътя от висши магистрати до клиенти на прокуратурата, предаде нюз.бг.


Припомняме, че разследването, по което на двамата висши магистрати ще бъде търсена наказателна отговорност, е свързано с проекта за „Интегрирана информационна система за прозрачност във военните съдилища". Той бе спечелен от Военно-апелативния съд, на когото първо Пенгезов, а после Петков бяха председатели. Стойността на одобрените средства е 700 хил. лева. Остава основният въпрос, а именно защо разследването, започнато през 2010 година, набира скорост едва сега.


Пенгезов вече е „горд собственик” на цели четири обвинения. За разлика от Петков, който е обвинен само за длъжностно присвояване, шефът на САС е помагач на колегата си по три обвинения за длъжностно присвояване и извършител на военно-длъжностно престъпление.


Пенгезов е обвинен по чл. 387 ал. 2 от НК – престъпление против подчинеността и военната чест. Вината му тук според прокуратурата се състои в това, че той е обявил малка обществена поръчка, а не голяма. По останалите три обвинения Пенгезов е съдействал на Петков за длъжностно присвояване, въпреки че според него не е станало ясно кой точно е присвоил въпросните пари по проекта.


Преди да се яви в ДАНС тази сутрин, за да му бъде повдигнато обвинение, Пенгезов шеговито предрече, че трябвало да му се повдигне обвинение за организирана престъпна група, тъй като научил, че подсъдимите ще бъдат около десет души. По късно стана ясно, че тази прогноза не се е сбъднала – обвиняеми засега остават само двамата висши магистрати. Пенгезов обаче заяви, че като свидетели по делото ще се явяват Георги Трапов, Людмил Симеонов, Орлин Карагьозов, Пламен Цветков, Здравко Георгиев и Валентин Димитров.


Засега са свидетели, но ще станат обвиняеми, предсказа още Пенгезов и поясни, че това са ИТ специалистите, на които са разпределени парите по проекта. Запитан защо очаква още обвиняеми, Пенгезов отново отвърна с шеговит тон: „Не може да ме оставят само помагач, трябва да стане по-голямо шоу”.


Шефът на САС призна, че за момента обвинението не е за организирана престъпна група, „но се оформя така”. За да стане подобна трансформация обаче е нужен трети подсъдим.


Пенгезов разкри пред медиите, че е изпълнил заканата си от миналата седмица да внесе възражение за подсъдност. Делото е разпределено към Военната прокуратура, докато той трябва да бъде разследван от Софийска градска прокуратура, тъй като, въпреки че е генерал, не е извършил военно престъпление, а престъпление по служба. Не е ясно обаче дали прокуратурата ще признае обжалването му, защото едно от четирите обвинения е именно за военно-длъжностно престъпление.


Запитан дали ще се защитава сам, Пенгезов шеговито отвърна „Защо ми е адвокат” и обяви, че ще защитава като Георги Димитров. Сега отивам да работя, заяви той пред медиите, като поясни, че по закон, след като вече е обвиняем, главният прокурор трябва да внесе до ВСС предложение за временното му отстраняване от длъжност. Кога ще се случи това обаче, все още остава неясно.


Оказа се, че сумата, за която магистратите са подгонени от закона, възлиза общо на близо 200 хиляди лева. На излизане от ДАНС шефът на ВАС Петър Петков обяви, че действията му, както и тези на Пенгезов, не подлежат на укор нито в наказателен, нито в морален аспект. Той подчерта, че ще съдейства напълно на разследващите органи за изясняване на обстоятелствата, като подчерта, че нито един от двамата висши магистрати не е присвоявал пари нито в своя, нито в чужда облага. Също както Пенгезов, и Петков няма наложена мярка за неотклонение. Освен това и двамата не са под забрана да напускат пределите на страната.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес може да се чувствате раздвоени между различни интереси и задачи

Днес може да се чувствате раздвоени между различни