Свързани новини

24.04.2014 17:15

Хората искат демонтаж на фонтана на бул. Витоша

Видян 2105 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В анкетата за новия облик на странното тумбесто фонтанче на бул. Витоша изненадващо се появи  нов отговор - Демонтаж. Такъв вариант не съществуваше в първоначалния вид на допитването, което стартира преди седмица. В него Столичната община предложи на гражданите 12 нови варианта за шадраванчето, изготвени от студенти от Националната художествена академия (НХА).


Фонтанът в центъра на столичния булевард Витоша стана най-обсъжданата тема още с появата си миналата година в София. Хората директно  изразиха недоволството си от вида на съоръжението. Най-остри критики бяха отправени заради факта, че основата на шадравана е изпъкнала като бабунка насред любимата на столичани улица. Това решение е старомодно и естетически неадекватно, коментираха архитекти. То отне у хората чувството за широта, което булевардът им доставяше преди ремонта.


Заради критиките  столичният кмет Йорданка Фандъкова и ректорът на НХА Светослав Кокалов решиха да се допитат до софиянци, как според тях трябва да изглежда фонтанът. 12-е проекта, изготвени от студентите на Кокалов обаче не бяха посрещнати с особен ентусиазъм. Главната причина за това бе, че всички варианти запазваха неадекватната изпъкнала форма. Неочаквано преди ден в анкетата бе добавена опция „демонтаж“. Въпреки че новата възможност не бе обявена публично, тя бързо набра скорост и се качи до второ място. Само за денонощие гласовете за махане на омразното съоръжение станаха 1 801 и се качиха до второто място. Първи при редакционното приключване на броя все още бе проектът на  Николета Иванова - Чадърите II. Това предложение събра симпатии поради факта, че представя предмети от ежедневието – чадъри, вместо да се опитва да имитира модернистични пластики.


Какво ли би станало с проектите на главния архитект на София Петър Диков, ако някой се бе осмелил да ги подложи на подобна анкета, питаха се вчера столичани. Достатъчно е човек да се разходи из социалните мрежи като фейсбук, когато  негова нова идея се появи на хоризонта. Тогава е моментът да обогатите речника си с най-новите жаргонни думи за ирония и сарказъм. Главният архитект на София е лицето, което обединява всички столичани, писа неотдавна виден блогър. ,,Защото независимо на коя политическа сила симпатизират, повечето хора са единодушни по отношение на неговата "креативност". Напомняме, че след реакция на 19` и  гражданите само преди три дни КЗК отмени друга творческа приумица на Диков – махането на жълтите павета от центъра на София и изкопаването на тунел под тях.


Вчера много столичани се оплакаха, че не успяват да гласуват в анкетата или , че  им се отговаря, че вече са го направили, въпреки че те не са. И въпреки това демонтажът напредна с невероятна скорост.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

рак

Емоционален ден

Емоционален ден. От вас зависи дали ще позволите на