Свързани новини

24.04.2014 15:01

Асоциацията на Тома Белев прибрала 5 млн. франка

Видян 1050 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В началото на 2013 г. Асоциация на парковете в България е получила 4.8 млн. швейцарски франка от Швейцарската програма за сътрудничество и Министерството на земеделието и храните, въпреки че от 2008 г. насам сдружението се управлява незаконно от председателя Тома Белев. Това се казва в отворено писмо до медиите от Националната гражданска коалиция „Природата за хората и регионите”, предава бинюз.бг.


В консорциума, който получава парите, участва и WWF България (филиал на WWF – Световен фонд за дивата природа, регистриран в град Морж, Швейцария), с ръководител Весела Кавръкова (съпруга на Тома Белев).


Милионите са осигурени освен от швейцарската програма - 4.2 млн. франка и от Министерство на земеделието - 600 000 шв. франка.


От „Природата за хората и регионите” са изпратили писмо с искане за проверка


от Министерство на земеделието и храните, Българо-швейцарска програма за сътрудничество, Посолство на конфедерация Швейцария, Агенция за държавна финансова инспекция за информация по какъв критерий и как е избрана Асоциация на парковете да получи средствата.


В писмото се настоява още за проверка на легитимността на сдружение „Асоциация на парковете в България“, съдружник в консорциум, който изпълнява проект „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие в селските райони“, на стойност 4.8 милиона швейцарски франка.


Асоциация на парковете в България е организация, в чийто Управителен съвет участват представители на пет държавни дирекции на природни парка. Асоциацията трябва се представлява от директора на дирекция на ПП „Витоша“ съгласно устава, но


и в момента продължава да се представлява от Тома Белев, независимо, че той не е директор на ПП „Витоша“от февруари 2012.


Освен това от 2008 г., когато е изтекъл мандатът на тогавашния Управителен съвет и Председател, не е провеждано Общо събрание на асоциацията и не е избирано ново ръководство. Т.е. вече шест години „Асоциация на парковете“ е с нелегитимен Председател и членове на Управителния съвет.


Проверка на „Природата за хората и регионите” показва, че асоциацията не е провеждала общо събрание от датата на регистрацията си през 2003 г. досега, а мандатът на управителния съвет е 5-годишен. Документите показват, че Тома Белев няма законно право да подписва договори и да управлява средства на асоциацията.


Друг смущаващ факт е, че в проекта е заложен очакван резултат: „Катализиране доразвиването на гражданското общество и даването на възможност да се изгради допълнителен капацитет на Коалицията „За да остане природа в България”.


Искаме да обърнем сериозно внимание, че такава коалиция не съществува в правния мир като надлежно регистрирано юридическо лице в обществена полза в съда в регистъра на Министерство на правосъдието. А нерегистрирана коалиция в обществена полза не може да бъде бенефициент на каквото и да било резултати/ползи по проект, финансиран с публични европейски средства.


Асоциация на парковете в България заедно с коалицията „За да остане природа в България“ са най-големите противници за реализация на туристически проекти по планините. Същите организации правят и непрекъснати протести срещу инвестиционни проекти по морето и други части на страната и водят стотици дела срещу общини, фирми и държавата.


Те са и най-големите клеветници до Европейската комисия в Брюксел, вследствие на което на България има наложени финансови санкции за стотици милиони евро.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

рак