Свързани новини

23.04.2014 13:20

Болниците ни – измама и нечистота

Видян 1367 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Болниците в страната поголовно мамят пациенти, не изпълняват задълженията си към хората и отчитат пред държавата мними лечения, стана ясно след проверка на Националната здравно осигурителна каса. Само за първото трисемечие са констатирани 1457 нарушения, разкри шефката на НЗОК Румяна Тодорова на пресконференция вчера. За две  болници, в Пловдив и Пазарджик, ведомството е сигнализирало прокуратурата. Общо 1,5 млн. лв. санкции и глоби ще бъдат наложени във връзка с тези нарушения.


Най-честите измами са свързани с хоспитализацията на пациентите и клиничните пътеки, стана ясно на пресконференцията. Сред особено тежките нарушения са отчитане на направления и болнични лечения на хора, които дори не са стъпвали в клиниките. При проверка на записаните пациенти, те са заявили, че нито са получавали направления, нито са били при специалист, разкри Тодорова.


Внезапна проверка по Великденските празници пък е показала, че голяма част от „хоспитализираните“ ги няма по леглата. На 18 април хора на касата влезли неочаквано в 37 болнични заведения, в 14 от тях са открити нарушения и липсващи пациенти. Голяма част от терапевтичните и онкологичните клиники са били тотално затворени. Софийска болница пък „пуснала кепенците“ още ден преди Разпети Петък, пращайки своите пациенти да се оправят сами.  Проверяващите още преглеждат документацията по този случай.


Често специалистите не предлагат комплексна помощ на нуждаещите се и не проследяват съпътстващите заболявания, каза още  Тодорова. Системно   при пациенти с остра сърдечна недостатъчност не се следят възпалителните промени, които са характерни за тях. Това води до нови усложнения и болести.


Съмнение буди фактът, че над 50% от обемите на няколко клинични пътеки са изразходвани само за първото тримесичие. Ако ставаше дума за грип, никой не би се усъмнил. Но в случая са отчетени направления за диагнози, които не са характерни за сезона, дори обратно. Странен е например изключително високият процент на паразитози, които са отчетени за първото тримесечие. „Паразитозите са типични за лятото, почти не се срещат през зимата“, обясни Тодорова и каза, че там също е започнала проверка.


Недоумение буди фактът, че обемът на клиничната пътека за рядката болест на Лайл е изчерпан почти напълно.


"Това е едно заболяване, от моята специалност, което аз съм виждала точно 2 пъти в 30 годишната си практика", каза Тодорова.  Касата започва проверка, за да разбере възможно ли е у нас да има над 11 000 страдащи от Лайл.


На всичкото отгоре, в системата са се завъдили специалисти по „отчети пред касата“, чиято работа е надхитрят държавата, за да присвоят парите за пациенти. Според Тодорова много болници вече поддържат свои Отдели за борба с Касата. По думите й тази тенденция е тревожна, защото това са експерти, които знаят наистина къде лечебното заведение греши, и къде документите могат да бъдат върнати или отхвърлени и затова болниците ги приемат с удоволствие и им дават доста добро заплащане.


Като пример за добра работа Румяна Тодорова посочи неврологичните отделения на болница Токуда  и МБАЛ Света Анна. Тя се зарече, че внезапните проверки ще продължават.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Мъж загина при трудова злополука в Симитли

Мъж загина при трудова злополука в Симитли

Мъж загина при трудова злополука в ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви