Свързани новини

23.04.2014 11:10

Експерти: Военната ни авиация е слаба

Видян 1194 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Барокамерата, с която разполага Централната военно-лекарска комисия, е на 60 години. На същата възраст е и центрофугата в този специализиран медицински орган, който отговаря за здравето на военните ни пилоти, разкри генерал Димитър Цветков пред TV7.


И двете инсталации не работят, за това военните ни летци нямат ясни документи за правата им да летят. Документите се подписват с уговорката, че не са преминали тези тренировки, стана ясно от думите на ген. Цветков, бивш зам.-началник на Главния щаб на БА и полковник д-р Румен Златев, до скоро началник на тази лаборатория.


Страната ни е ратифицирала натовските стандарти, но при самото подписване е записано: "Ратифицира, но не прилага". Мнението и на двамата специалисти бе, че пилотите рискуват живота си и нито един наш самолет или вертолет не е участвал в натовска операция. Авиомедицинската евакуация също е в окаяно състояние, стана ясно по думите им. От 2006 г. лекарите информират всички военни министри за нуждите на пилотите, но решение на този казус не е намерено. В авиомедицинския център са останали само трима специалисти, което не гарантира пълноценната му работа.


"Военните ни пилоти не са годни да служат по натовски стандарти за здравето. Причината е липсата на материална база. Те минават конвенционалните прегледи - урина, кръв, но специализираните пилотски прегледи не са провеждани повече от 5 години" - заяви полковник Златев.


Според генерал Димитър Цветков барокамерата е изключително важна. "При нея всеки пилот е облечен като космонавт и се симулира разхерметизиране, когато налягането става изключително високо. Ако един пилот не е минал тази тренировка и това му се случи във въздуха, може да се получи така че...", не довърши думите си генерълът.


Барокамерата е била пусната за половин година, но специалистите са отказали да работят с нея. Безстрашие е проявил подполковник Ненов, който вече е пенсионер. "Той без сертификат е работил. Резултатите от дейността му са за прокурор, но прокуратурата не се самосезира", каза полк. Златев.


Същевременно стана ясно, че вместо да се търси начин да се закупят нови барокамера и центрофуга, от военното ведоство са сключили обществена поръчка с Техническия университет за 40 000 лева, за да реновират наличната техника.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

телец