Свързани новини

15.04.2014 17:05

Евродепутатът Моника Панайотова: Европа инвестира в бизнеса и иновациите

Видян 1138 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Новата програма на ЕС за научни изследвания и иновации Хоризонт 2020, с рекордно висок бюджет от 80 млрд. евро, стартира набирането на проекти. В интерес на българските компании и млади предприемачи е да научат повече за новите възможности за финансиране на иновативни бизнес идеи по програмата, за да станат по-скоро част от "глобалното състезание".


Една от най-важните инициативи на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Моника Панайотова е свързана с желанието й да се засили интереса и информираността на потенциалните бенефициенти от България, защото вярва, че в страната има неизползван иновативен потенциал за развитие на научни изследвания на световно ниво, особено в сферата на ИКТ и високите технологии. "Вече не е достатъчно да правим традиционното по по-добър начин, но и да създаваме иновацииЗатова участието на бизнеса, на малките и средни предприятия е от ключово значение, за да превърне научните изследвания в иновативни продукти и услуги, създавайки по този начин добавена стойност за всяко инвестирано евро“, подчертава Моника Панайотова. Като докладчик по темата, г-жа Панайотова поставя акцент върху изравняване в заплащането на учените от новите държави-членки, в частност България и осигуряване на техния достъп към вече изградената мрежа от контакти с техни колеги от старите страни-членки. По думите й тези мерки са крайно необходими, за да спре "изтичането на мозъци" от България и младите да намерят своята реализация в страната, развивайки свой иновативен бизнес.


Хоризонт 2020, както и някои други програми на ЕС за периода 2014-2020 - програмата COSME, Структурните и инвестиционните фондове поставят във фокуса си мерки за стимулиране иновациите в бизнеса чрез осигуряване на бърза трансформация на научните резултати в иновативни продукти и услуги на пазара. Съществена част от финансирането по Хоризонт 2020 (близо 8,7 млрд. евро) ще бъде насочено към иновативни микро-, малки и средни предприятия - достъп до начално финансиране, грантове, по-добър достъп до рисково финансиране (дългови и капиталови инструменти), услуги по обучение и менторство, достъп до НИРД клъстери и мрежи. Малките и средни предприятия /МСП/ могат да участват в съвместни проекти като част от консорциум или да търсят подкрепа чрез специално създадения по програмата Инструмент за МСП (с бюджет от близо 3 млрд. евро). Финансирането по Инструмента обхваща всяка фаза на иновативния проект - от идеята и бизнес плана до пазарната му реализация. От 2015 г. ще стартира и пилотният механизъм "Fast Track to Innovation", за да се стимулира участието на бизнеса в научно-изследователски проекти. Механизмът ще финансира в кратки срокове (до 6 месеца) малки иновативни проекти с пазарна реализация на основата на постоянно отворен прозорец за прием.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Погрижете се и за собствения си просперитет

Погрижете се и за собствения си просперитет. Денят е