Свързани новини

14.04.2014 16:07

Американската частна армия Грейстоун трепе народа в Източна Украйна?

Видян 2931 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Международната общност трябва да изиска от майдановците да прекратят войната срещу собствения си народ, а западните спонсори се налага да обуздаят подопечните си, да ги заставят да прекратят употребата на оръжие срещу хората”, заяви на свикано по волята на Русия в нощта на неделя срещу понеделник заседание на Съвета за сигурност на ООН представителят на Москва Чуркин. В същия дух се изказаха избягалият президент на Украйна Янукович и външният министър на Кремъл Лавров.


В резултат на това, вместо да изпълни и без друго не спазения от протестиращите по улиците на Донецк, Харков, Луганск, Славянск и други градове жители на страната ултиматум, и.д. президентът в Киев Турчинов изведнъж заговори за референдум. Това е основното искане на протестиращите, които споредисканията им не са сепаратисти, а федералисти. Той постави и срок до президентските избори на 25 май за допитването федерация или унитарна държава да бъде Украйна.


Новият лупинг се дължи както на натиска от САЩ и ЕС върху новата власт от Майдана да спре с насилието, така и на факта, че


полицейските и другите сили за сигурност минават на страната на народа


В тази връзка се наложи спешното настаняване на 150 „американски специалисти” от частната армия Грейстоун, които да смажат бунтовете. Именно на вмешателство от трета страна се дължи втората серия на проливането на кръв в Украйна. През февруари снайперисти стреляха и по полицаи, и по протестиращи на Майдана, за да се вдигне шум. Ефектът обаче се оказа обратен, тъй като за операцията се разбра и от еврокомисаря по външна политика Ащън, и от световните медии. Немската телевизия АРД тези дни излъчи специално разследване на случая, в което вината на наемниците от САЩ се доказа, а Дойче Веле остро разкритикува подобна политика. Оказа се, че и жертвите в Славянск от двете страни на барикадата – силовици и протестиращи федералисти, отново са паднали жертва на „трета сила”.


Грейстоун е свързана с компанията БлекУотър, която бе съдена за зверствата си в Ирак. Там тя бе наета по петилетен


официален контракт с Държавния департамент на САЩ срещу 1$ милиард,


но прибягването да провокативно насилие и там бе разобличено. За това имаше съд и присъда срещу частната армия. Пред анкетна комисия в щатския Конгрес тогавашният военен министър каза, че обикновено има контрол над работата на наемниците, ала в някои случаи явно му се изплъзва. След това фирмата се прероди. Вместо „черна вода”  на пазара излезе „сив камък” – Грейстоун, прави връзката британският Дейли мейл. Вестникът пръв извести преди 5 дни за нейното вмешателство в украинските събития. От Грейстоун отказаха коментар. Пред други медии после се оправдаха, че нямали общо с мисията в размирната съветска република, без да са ги питали. Новините за пристигането на шефа на ЦРУ като командващ на щаба по разгонването на мирните протести на руското малцинство в Украйна обаче не оставиха съмнение за какво иде реч.


Истината е, че освен Русия, изгода от забавяне на изборите в Киев имат и сега управляващите хора на Тимошенко – американското лоби. Социологическите проучвания показват, че бившата газова олигархка има едва 8 % като кандидат-президент срещу 35 % за Петро Порошенко, който бе подкрепен от немското лоби, представлявано от Кличко. Изострените отношения между двата лагера в Киев лъснаха на срещата на ЕНП, където лидерите дори не се поздравяваха, нищо че го играят коалиция. В момента Тимошенко държи и.д. президента и и.д.шеф на парламента Турчинов, премиера Яценюк, вътрешния министър Аваков и енергийния му колега, който изнудва Европа да й спре газа по тръбите, а Русия, че не смята да си плаща сметките за газ.  



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

50 години Volkswagen Golf

50 години Volkswagen Golf

Германският автомобилостроител Volkswagen ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате своите идеи и мисли

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате