Свързани новини

08.04.2014 11:40

Румъния се готви да премахне данък печалба и да свали ДДС от 24 на 19%

Видян 1119 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Румъния ще премахне данъка върху печалбата, която компаниите реинвестират в страната, и ще намали някои други данъци, за да подпомогне създаването на нови работни места и за да подкрепи икономическия растеж. Това каза румънският финансов министър Йоана Петреску, съобщи Reuters.


Правителството предвижда още намаляване на ДДС на 19 от 24%, но в случай че бюджетната рамка позволява това. Предвижда се и въвеждане на тристепенно облагане на доходите съответно с 8, 12 и 16%, при положение че в момента в Румъния има плосък данък върху доходите от 16 на сто.


Анализира се и възможността за намаляване на данък добавена стойност на 9 на сто на хранителните стоки. В момента с такава ставка се облагат хлябът и хлебните изделия. При положение че бюджетната рамка позволи, ще бъдат намалени с пет на сто и социалните осигуровки.


Намаляването на данъците може да повиши популярността на правителството на Виктор Понта преди изборите за Европейски парламент през май и за президент през ноември, в които е възможно Понта да е кандидатът на Социалдемократическата партия за поста държавен глава, коментира агенцията.


33-годишната Петреску каза още, че правителството възнамерява да "реконструира" системата за предоставяне на право за експлоатиране на подземните богатства, като се стреми да не прави инвестициите твърде скъпи.


"Трябва да сме внимателни, защото много от инвестициите в тази сфера са много рискови от самото начало и ако ние искаме прекалено високи такси, то просто те може да не се направят", каза финансовият министър.


Румъния, която има доста природни богатства като петрол, газ, въглища, сол и злато, обмисля промени в размера на таксите за предоставяне на право за експлоатиране на тези богатства, които в момента са сред най-ниските подобни такси в Европа и са изключително благоприятни за компании като австрийската ОМВ, "Шеврон" и "Ромгаз".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Доста работа ви чака днес


Доста работа ви чака днес. Със сигурност няма да