Свързани новини

06.04.2014 17:10

Падат цените на плодовете и зеленчуците

Видян 1176 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Цените на плодове, зеленчуци и основни хранителни продукти започват да падат, след като  индексът на тържищните къщи (който отразява цените на хранителните стоки на едро) се понижи през първата седмица на април. Това съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси.

Най-много поевтиняват вносните краставици – над 30% - до 1,27 за килограм, а цените на оранжерийните ще намаляват с 11 %.   

Доматите от внос се продават по 2,19 лв., а оранжерийните поевтиняват с 4,2 на сто до 2,52 лева за килограм.

Морковите, ябълките и лимоните също поевтиняват. Морковите се продават до 0,92 лв. за килограм, а ябълките падат малко под под един лев. Очаква се лимоните да струват около 1,84 лева за килограм.

Леко поскъпват зелето, картофите и олиото и брашното. Зелето се увеличава с 8 стотинки и се продава на едро по 0,52 лева за килограм. Цената на картофите се качва с 1,4 % до 0,72 лева за килограм. Олиото се търгува за 2,05 лв. на литър. Брашното тип "500" поскъпва с 1,2 на сто до 0,87 лева за килограм.

От Държавната комисия по стоковите борси и тържищата съобщават, че цените на млечните продуктите са намалели, като кравето сирене е отбелязало с най-нисък спад с 3.5 процента. Цените на кашкавала също са паднали спрямо предходния месец с 0.5%, но на кравето масло се за повишили с 1.6%.

Продукти като захарта и яйцата запазват стойностите си, което е постижение преди Великденските празници, коментираха експерти. Яйцата например се продават по 0,19 лв. за бройка,  а зрелият фасул е  4,49 лв./кг. 

Поскъпване както на международните пазари, така и в България, е имало на свинското месо, което е скочило с 3%. Поскъпнало е и пилешкото месо с 1.5%. На месечна база са паднали цените на трайния салам с 8.4% и на каймата – с 2.4%. По-ниски са цените и на картофите, и на морковите с 3.8%.

Индексът е паднал от 1,464 до 1,449 пункта. Базовото ниво на индекса от 100 пункта е от 2005 година. Преди година ИТЦ беше на ниво 1,550 пункта.













Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а