Свързани новини

03.04.2014 15:10

Силно главоболие мъчи учениците

Видян 1829 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Силно главоболие мъчи учениците между 11 и 15 години. Това установи проучване на Института за изследване на населението и човека към БАН заедно с европейска изследователска група. В него са анкетирани 6600 българчета в цялата страна.


Основният проблем на образователната ни система е в сблъсъка между директивния начин на преподаване и изследователския дух на учениците, коментира директорът на института доц. Антоанета Христова, цитирана от Нова телевизия.


Изследването е проведено в 41 държави. То показва, че българските ученици са на 13-о място по оплаквания от главоболие всеки ден или поне веднъж седмично. 20% съобщават за проблеми със заспиване. Също толкова твърдят, че са подложени на инцидентен тормоз от съучениците си извън училище, а почти 10% признават, че участват в системен тормоз 2-3 пъти в месеца.


Особено засегнати от негативната тенденция са момичетата. Най-вероятната причина за това са бедността и социалната изолация, както и стресът в училище. По думите доц. Христова, това налага почти в прав текст връзката между методите на образование и неврологичните оплаквания на учениците.


Тя представи и данни от проучване на института, според което над 80% от младежите опознават света и решават проблеми, посредством емоциите си, активното включване в това, което вършат и личното си отношение към хората, свързани с поставения проблем.


Подходът на възрастните е точно противоположен с доминираща необходимост от логика, ред и структура при разбирането на проблема, смята доц. Антоанета Христова. Според нея тези резултати кореспондират с изнесените тревожни резултати от проучването PISA, свързани с готовността на учениците да решават проблеми.


Припомняме, че по тази система, оценяваща уменията за решаване на проблеми от житейски характер, българчетата се наредиха на 43 място, от 44 държави. БАН започна да изпълнява обещанието си през тази година да бъде по-активна, като се заема с нова инициатива - въвеждане на нов подход в училищното образование.


Според учените от БАН преподаването е сухо и скучно. Христова подчерта, че методите не включват използване на положителни емоции, въображение и интуиция, които са силните страни на децата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне