Свързани новини

02.04.2014 11:55

Румен Гечев: БСП няма да постави за прегласуване тавана по бързите кредити

Видян 987 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вчера взехме решение, че БСП няма да постави на прегласуване въпроса с 50 % лихва по бързите кредити. Това заяви в ефира на БНТ народният представител от ПГ на КБ, зам.-председател на Комисията по икономическа политика и туризъм и член на Комисията по бюджет и финанси Румен Гечев.  Той подчерта, че това не касае кредитите взети от банки, които дават кредити на ниво 10-12 %, а само един малък сегмент от пазара - бързите кредити. По думите му причината да не се предложи таван на кредитите от бюджетна комисия, икономическа комисия, правна комисия, е бил, че практиката в Европа е такава, че има страни, които имат таван, има и такива без. "Анализите показват, че в страните с таван на лихвите за бързите кредити, те често се отказват от него, защото това създава проблем на най-бедните. Те имат по-малък достъп до законово финансиране с бързи кредити и малки суми", обясни депутатът.


По негово мнение таванът от 50% няма да се реши проблема с бързите кредити, защото в закона не са регламентирани таксите и фирмите просто ще въведат нови такси и ще увеличат съществуващите, за да компенсират и цената ще се окаже същата. "Когато се правят регулации, те трябва да са комплексни,  да обхващат цялата система и да се прецени какви ще бъдат резултатите", категоричен бе той. По думите му от икономическа, правна и бюджетна комисии е било планирано този проблем да бъде решен с определени мерки, като големите фирми бъдат лицензирани от БНБ, депозират 5 млн. лв., да обяснят от къде са парите и да работят по европейски правила.


Има политически мотиви в гласуването като по команда на ГЕРБ


Според него има политически мотиви в гласуването на ГЕРБ по този въпрос. Той припомни, че ГЕРБ не са подкрепили нито една промяна в Закона за потребителските кредити в интерес на гражданите и техните интереси и тогава са гласували с "въздържал се". "В петък внезапно, като по команда всички гласуваха по един и същи начин "за" тавана от 50%", коментира той.  По думите му това решение ще бъде в услуга на тези, които перат пари и тези, които искат да работят извън закона. Според него ГЕРБ използват всички политически инструменти, за да създадат проблеми и напрежение. "В този случай напрежението няма да е голямо, тъй като таванът касае един много малък сегмент от пазара. Ще изкачваме да видим как работи и ако има нужда нищо не пречи да се вземе ново решение", каза още Гечев.


Лихвите ще бъдат формирани на пазарен принцип


На въпрос какви други промени са били взети Гечев отговори, че има няколко основни такива. На първо място той посочи, че банките няма да могат сами да формират лихвите си, а те ще формират на пазарен принцип. Той подчерта, че банките ще могат да променят само фиксираната част на лихвата и ще се конкурират помежду си коя ще предложи по-добри условия. По негово мнение така ще има пълна прозрачност при формирането на лихвите. "Пазарът ще определя лихвата, ние просто определихме условията, при които тя ще се формира", поясни той.


Без наказателни такси по предсрочно погасяване на ипотечните кредити, след първата година


Друга важна промяна според него е, че се намаляват таксите. Той обясни, че с регулативни механизми се казва на банките, че някои от таксите трябва да отпаднат и даде като пример таксите за управление на кредита. "Разликите в лихвата са за това, че банката има разходи  и поемат определен риск и тя ги покрива и генерира тяхната печалба. Не сме съгласни банките за една и съща услуга или за едни и същи рискове да таксуват два пъти кредитополучателите", категоричен бе депутатът.


Той подчерта, че изключително важна промяна по ипотечните кредити е освобождаването на пазара от крепостничеството. Гечев обясни, че  ако български гражданин е взел ипотечен кредит от дадена банка и реши да рефинансира кредита си, той плаща наказателна лихва, което прави забранително преминаването от една банка в друга. "Сега вече тази лихва ще е до 1 %  и ще касае само първата година от плащанията. След това не се дължи абсолютно никаква наказателна лихва на баката. Това е в интерес и на гражданите, и на банките, защото засилването на пазарната конкуренция ще направи добрите банки по-силни", заключи Румен Гечев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева

Труден ден за любовните връзки днес

Труден ден за любовните връзки днес, труден ден и за