Свързани новини

01.04.2014 17:04

Пак крадена картина на търг на Виктория

Видян 6997 пъти | Коментари 0
Гласували 4 рейтинг: 4.2500
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пореден скандал с крадена картина, разиграна от аукционна къща Виктория, бил потулен от медиите, научи 19'. Натюрморт на Давид Перец, откупен от техен аукцион за 15 хил. лв. се оказа открадната от дома на столичанка, която видяла произведението във вестника и тутакси позвънила в полицията. Собственикът на фирмата Павел Тодоров, който е от приятелския кръг Лабиринт на бившия спортен министър Свилен Нейков и този път не бе уличен. Кръгът Лабиринт, който е пред фалит, неведнъж е помагал на печално известния дилър Тодоров да се измъкне  безнаказано въпреки десетките случаи с откраднати и фалишиви произведения, засечени на негови аукциони.


Вместо да бъде подведен под отговорност, Тодоров остана единственият български арт дилър, който продължава да прави търгове. На 10 април той отново кани на аукцион, този път в ресторант Табиет в столичния квартал Лозенец. Така вместо да плаща зала, Тодоров ще накара клиентите си да  поръчват в скъпарсото заведение.  Този път картини на стари и съвременни майстори ще бъдат разигравани редом с бижута – колиета и пръстени, чиито цени често са по-високи от тези на живописта и скулптурата.


Всеизвестен факт е, че Павел Тодоров нехае за произхода и качеството на картините, които продава. През 2012 г. той бе уличен, че търгува с картини, крадени от държавна галерия. Десетки изчезнали шедьоври от музея в Нови Пазар се оказаха на аукционите на Виктория. Полицията разкри, че уредничката на музея Мариана Персенгиева подменяла оригиналните картини с ксерокопия или ментета и продавала шедьоврите чрез аукцонна къща Виктория. Във фирмата, собственост на Павел Тодоров, бяха намерени два акварела на Владимир Димитров-Майстора – негов автопортрет и Момиче от Мексико, и двете картини -откраднати от музея.


Чрез аукционната къща бяха предложени на търг и три работи на Васил Стоилов, също изчезнали от галерията в Нови Пазар.


Почти на всеки търг на Виктория комисията по идентификация открива по няколко ментета в каталога му. Рекордът на наглостта бе през 2011 г., когато експертите намериха 11 фалшиви картини, подготвени за клиентите на аукционната къща.


Тогава Тодоров сам си призна този срамен факт пред гостите на търга на 23 юни. Той беше принуден да обясни, защо близо дузина от предложените произведения не стигнаха до наддаването. А именно – че експертите от Националната галерия обявиха за фалшиви картините на Сирак Скитник, Васил Стоилов, Владимир Димитров-Майстора, Ненко Балкански.  


За съжаление, у нас продължават да действат двойните стандарти. За разлика от търг на друга аукционна къща, който бе прекъснат от полицията и завърши с арести, криминалните прояви на Виктория остават забелязани единствено от медиите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни