Свързани новини

27.03.2014 10:40

Глобата от КАТ без давност

Видян 1373 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Глобата от КАТ да няма давност, докато не бъде връчена на нарушителя. Този текст да залегне в новия Закон за движение по пътищата, който ще бъде написан от експерти по пътна безопасност до 6 месеца, съобщава бившият шеф на Пътна полиция Алекси Стратиев, цитиран от "Телеграф".


Целта на предложението е да бъде драстично намален шанса огромна част от хванатите в нарушение шофьори да остават ненаказани. В момента над 50% от водачите, спипани с превишена скорост, не си плащат санкциите. Това са около 150 000 души годишно. Те отказват да им бъде връчен електронния фиш за пътния гаф, изчакват да мине абсолютната му давност, която е 2 години. Според законовите разпоредби в момента всяка глоба от Пътна полиция е с давност 2 или 3 години и тя започва да тече веднага след съставянето й.


"Трябва да направим така, че давността да действа едва след връчването на акта или фиша на нарушителя. Така шофьорите ще спрат да се крият и вероятността да понесат наказанието си е много по-голяма, обясни Алекси Стратиев.


За да се случи промяната, са нужни изменения и в други нормативни актове, освен в Закона за движение по пътищата. За да се справят с шофьорите, които се крият от КАТ и отказват да бъдат наказани за пътните си нарушения, от Пътна полиция предлагат още те да отнасят двойно по-солени глоби, ако не си платят до една година след връчването на акта или фиша. "Има бонус за тези, които си плащат веднага. Затова трябва за тези, които опитват да хитруват, да има по-различни правила, за да разберат, че това е безсмилено", допълни Стратиев.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

риби