Свързани новини

18.03.2014 14:03

Сергей Станишев: Доволни сме, че се намери ресурс за великденски добавки

Видян 1352 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За БСП основен приоритет остава социалната политика на кабинета. Доволни сме, че при нашето настояване и през миналата година бяха отпуснати за голяма част от пенсионерите коледни добавки, също така сме доволни, че се намери ресурс да има великденски добавки към пенсиите на всички пенсионери, което показва, че политиката на размразяване на социалните плащания и ангажименти на държавата продължава. Това заяви на пресконференция в централата на БСП лидерът на партията Сергей Станишев. По думите му водещ приоритет остава и заетостта, като в тази връзка той посочи, че от януари до средата на март над 25 000 души са намерили работа. Станишев допълни, че е помислено и за хората, наети по изтичащи програми за временна заетост. „По-голямата част от тях са с ниска квалификация и не могат да намерят работа, а същевременно старите програми, които бяха финансирани с европейски средства, изтичат и хората излизат на улицата. Затова правителството предвижда през април да стартират няколко нови програми”, обясни лидерът на социалистите. По думите му с новите програми ще бъдат наети около 13 000 души. Станишев припомни, че страната ни е една от първите в ЕС, която е приела и законодателна програма, и план за действие по младежката заетост. „Предвижда се над 120 000 младежи да получат работа по тази програма, която се финансира целево и за България. Освен това по линия на ОП „Развитие на човешките ресурси” получихме съгласието на Брюксел да бъде стартирано с национални средства изпълнението на новите мерки по програмите за заетост, които ще бъдат компенсирани през втората половина на годината от европейските фондове”, обясни още председателят на БСП.

„Реализацията на стратегията за спешната помощ е от голямо значение за нас, защото се намира в много тежко състояние – нуждае се от модернизация, от реорганизация и достатъчно финансиране”, каза още Станишев. По думите му това ще бъде постигнато и чрез бюджета, и чрез Публичната инвестиционна програма, където са заделени специални ресурси за нейното укрепване и се планира създаването на 35 допълнителни центрове за спешна помощ, с необходимото оборудване и заплащане на хората. Той заяви и, че стартира изграждането на 11 регионални центъра по модела на Пирогов.  „За три от тях е осигурено финансирането в бюджета – в Плевен, Велико Търново и Бургас – това са все големи районни центрове. Там хората ще влизат при спешна нужда и ще получават комплексно обслужване и лечение. За останалите средствата са заложени в Оперативната програма, която ще финансира здравеопазването”, обясни лидерът на социалистите. Като друга важна тема лидерът на БСП изтъкна по-балансираното регионално развитие. „Има достатъчно добри новини в тази област. Първо няма загуба на нито един цент от евросредствата, въпреки че ГЕРБ изприказваха какво ли не през последните месеци. Напротив за първите 8 месеца от управлението на правителството с бенефициенти за строителство, основно на пътища, са изплатени над половин милиард лева на изпълнителите и през тази година ще бъдат изплатени още 650 млн. лева до края на годината, а това означава запазени работни места. До края на годината ще бъдат довършени 65 км. от лот 1 и лот 2  на „Марица”; 15 км. по лот 4 на „Струма”; ще бъде завършена дъгата на околовръстния път на София или общо 54 км. пътища ще бъдат завършени”, посочи Станишев. Той заяви, че по времето на ГЕРБ практически не е имало ремонти на втори и трети клас пътна мрежа, а през тази година около 50 млн. лв. ще бъдат заделени за тази дейност. „Това също е нова политика. За първи път от 20 години насам ще започне изграждането на нови язовири, които да решат проблема с режима на водата. Общият извод е, че не само говорим, но и действаме”, заключи Сергей Станишев.







Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

риби