Свързани новини

13.03.2014 10:20

Агенти по храните шетат тайно в София

Видян 1164 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Агенти по храните под прикритие атакуват софийските магазини, съобщава "Стандарт". Във вторник сутринта те са влезли в зеленчуковата борса в Слатина и в хипермаркетите на големите търговски вериги. Съставени са актове за над 5000 лв. 24-ма служители на Агенцията по безопасност на храните от общо шест областни дирекции от цялата страна са командировани в София за две седмици. На фронтовата линия са изпратени по четирима инспектори от областните дирекции в Хасково, Пазарджик, Ловеч, Стара Загора и Пловдив. Те ще проверяват обектите, в които се продават храни, в това число магазини и борси за търговия с плодове, зеленчуци и продукти от животински произход. Инспекторите ще проверяват и големите търговски вериги. Акцията е планирана отдавна, но от агенцията са предпочели тя да бъде запазена в тайна, за да може да бъде проведена успешно. Целта е проверките да бъдат изненадващи. Затова и заповедта на изпълнителния директор на Агенцията по храните Пламен Моллов е пазена в строга тайна. В нея дори не са били огласени имената на служителите, които е трябвало да бъдат командировани за София.


Инспекторите, които са включени в мобилните екипи, са разбрали, че са командировани в столицата, като отишли на работа сутринта преди заминаването си. Те вече са настанени в столичен хотел. Наскоро шефът на агенцията проф. Моллов се оплака, че от службата изтича информация. "Още преди мобилното звено да тръгне на проверки във Велико Търново, там вече знаели и се подготвили", заяви Моллов преди няколко дни. Според него колкото е по-дълга веригата на контрола, толкова е по-неефективна, затова и мартенската операция на инспекторите в София е пазена в пълна секретност.


Целта на проверките е да станат и "по-дълбочинни". Например, ако във верига се открие продукт с пестициди, не просто да бъде изтеглен от пазара, а и да се провери производителят, както и дали го има в други магазини.


Мерките за контрол, които Агенцията по безопасност на храните предприе от началото на тази година, вече са постоянни и включват няколко нива. Едно от тях е "скрит инспектор". Тези проверки са на принципа "таен клиент", който се прилага основно в туризма и авиацията. Второто ниво е контрол чрез екипи, които са на подчинение директно на шефа на агенцията. От ведомството предвиждат и съставянето на "черен" и "бял" списък на търговците у нас.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Финансовото ви състояние е поставено на изпитание

Финансовото ви състояние е поставено на изпитание.