Свързани новини

06.03.2014 14:49

Стоилов: БСП категорично заема ляв курс, съобразен с политиката на европейските социалисти

Видян 1165 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

БСП е в предните редици, формиращи курса за осъществяване на промените, решаващи проблемите на хората на Стария континент, курс към една нова Европа. Принудена да води както лява, така и дясна политика през годините на прехода, сега партията взема категорично ляв курс, съобразен с политиката на европейските социалисти. Това заяви зам.-председателят на ПГ на КБ Янаки Стоилов в ефира на ТВ7. По думите му една от мерките за движение в тази посока е преминаването от плоско към пропорционално облагане на доходите. „За да разберем доколко хората са съгласни с това, ние, в партията, ще обсъдим и въпроса за референдум, който да даде отговори за нагласите на гражданите. В БСП сме наясно по въпроса, но правителството изпитва колебание, партньорите ни от коалицията са против, така, че в случая аз ще кажа: „глас народен, глас Божи“, категоричен бе той.


Нужна е социална справедливост, която да породи и солидарност


В продължение на темата за значението и политиките на ПЕС и БСП за Европа, Янаки Стоилов подчерта, че е много важно това, което сплотява евросоциалистите и социалдемократите и особено тези от тях, които най-силно изпитват тежестите на кризата. „Общоприета вече е идеята за реиндустриализацията, която да стабилизира Европа, да се осъществи цялостно икономическо възстановяване. Отново да има продуктивна икономика, регулиране и надзор върху финансовата и банкова система. Самият Мартин Шулц подчерта, че ние трябва да разберем болката на всеки един човек, от това, че е загубил работата си, болката на семействата, които не знаят кога ще намерят храна за своите деца. Нужна е социална справедливост, която да породи и солидарност“, посочи Янаки Стоилов. Той обясни още, че социалният проблем може да се дефинира и като увеличаващата се разлика между бедни и богати. „Това са и българските проблеми, с които ние се сблъскваме и тук“, обясни зам.-председателят на ПГ на КБ. „Искам да подчертая, че с Манифеста, приет в Рим, както и резолюцията за националните задачи за предстоящите избори, БСП е единствената партия, която е предложила политически позиции, с които да участва в изборите. Както се казва, всички пътища водят към Рим, или ако мога да перифразирам, бих казал, че всички пътища водят към социализма”, каза още Стоилов.


Изучаването на допълнителен език в училищата у нас трябва да е право на избор, а не задължение


На въпрос, свързан с употребата на българския език в Украйна, Янаки Стоилов направи сравнение между езиковите проблеми, които се очертават в тази страна и в България. „Искам да обърна вниманието на различията, които се очертават в случая. България е еднонационална държава, с цялото етническо и религиозно многообразие, което съществува в нея. От друга страна, редица от езиците, които се говорят в Украйна, по-скоро тяхната употреба, е под форма на възможност за ползването им от различните общности в тази страна“, обясни той. Според него ситуацията при нас е много по-ясна. „Аз не виждам защо, ако някой иска да изучава майчин език, то това да бъде задължително в училищата. Подобно задължение считам за вид принуда, а не право. Ние трябва да осигурим правото на всички, освен официалния език, да могат да изучават и друг език. Това обаче е въпрос на избор, както гласуването е право на избор, а не задължение. Според мен по този начин трябва да се възприемат проблемите, възникнали с езиковото многообразие“, заключи Янаки Стоилов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни

Днес ще намерите равновесие между личния и професионалния си живот

Днес ще намерите равновесие между личния и