Свързани новини

27.02.2014 12:35

Въоръжени мъже окупираха държавните учреждения в Крим

Видян 1248 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Официалните правителствени сгради в Крим са окупирани от проруска групировка, съобщава БиБиСи.


Кореспондент на РИА Новости, цитиран от УНИАН, заяви, че сградите са окупирани от сили за самоотбрана на рускоезичното население.


Местна медия в Крим, където етническите руснаци са мнозинство, информира, че руското знаме е издигнато над парламента и държавните учреждения в регионалната столица Симферопол.


Сградите са окупирани от въоръжени мъже (10-15 души). Мъжете носят униформи, „но нямат отличителни знаци", написа татарският лидер в Крим Рефат Чубаров във „Фейсбук". "Засега те не са поставили някакви искания", посочва Чубаров според Интерфакс.


Говорител на кримския парламент каза за Интерфакс, че въоръжените мъже са нахлули в сградата на законодателния орган и са наредили на охраната да напусне. Всички служители на парламента са в отпуск днес, допълни той.


Има голямо милиционерско присъствие пред правителствените сгради - около 100 служители на реда. Не се позволява на хората да приближават окупираните сгради. Улиците в района са пусти.


В същото време кореспонденти на ИТАР-ТАСС информират, че към регионалната столица Симферопол се насочват групи за самоотбрана, като тази, която е окупирала сградите.


Според репортер на Интерфакс пред входа на парламента е изградена барикада от дървени скари, кофи за боклук и други подръчни предмети.


Премиерът на Автономна република Крим Антолий Могилев преговаря с терористите, съобщава УНИАН.


Той призова съгражданите си да запазят спокойствие, заявявайки, че ситуацията е под контрол. По думите му „кримската власт ще се справи с този проблем".


Той уточни, че около 4 часа сутринта въоръжени мъже са окупирали Министерския съвет и Върховния съвет на Крим.


Към 9 часа местно време Могилев се е срещнал с представители на групата, окупирали сградите. Те са заявили, че не са упълномощени да водят преговори и да излизат с искания. Могилев е дал телефона си за връзка с въоръжените мъже.


„Гардиън" отбелязва, че все още няма искания от тяхна страна. Мъжете носят оранжево-черни ленти - руски символ на победата през Втората световна война. Също са поставили надпис: „Крим е Русия".


Има информация, че са хвърлили шокова граната в отговор на журналистически въпроси. Страницата на парламента не работи, а телефонът в парламента не отговаря.


Не е ясно дали има заложници.


Действащият вътрешен министър Арсен Аваков написа в профила си във „Фейсбук, че периметърът около окупираните сгради е подсигурен.


Предприети са мерки за предотвратяване на екстремизъм и да не се позволи ситуацията да ескалира във въоръжена конфронтация в центъра на града, добави той.


Междувременно служители на украинските спецслужби съобщиха, цитирани от УНИАН, че са засечени руски БТР-и до Симферопол.


Украинските служби днес ще изпратят към село Укромное, край Симферопол, свои служители и ще предприемат мерки, за да не допуснат „нарушения на обществения ред".


Според местни медии в близкото селище Уютное са разположени седем руски БТР-а, които вероятно са изпратени да засилят охраната на обекти на Руския черноморски флот, който има бази в Крим.


По-късно УНИАН съобщи, че въоръжената група пуска депутатите и те могат да открият заседанието и да приемат решение за статута на Крим. Председателят на Върховния съвет на Крим Владимир Константинов се намира в сградата, съобщава кореспондент на „Център за журналистически разследвания".


Припомняме, вчера в Симферопол имаше сблъсъци между украинци, които подкрепят новото правителство и проруски настроени граждани. Предполага се, че заради разразилото се напрежение е починал възрастен мъж от сърдечен удар.


На фона на напрежението в региона Русия вчера мобилизира 150 хиляди войници за военни учения. Маневрите включват 150 хиляди войници, 880 танка, 90 самолета и 90 кораба. Целта е да се пробва готовността им при кризисни ситуации и заплаха за националната сигурност.


Русия предаде Крим на Украйна през 1954 година. Русия, заедно със САЩ, Великобритания и Франция, обещаха да пазят териториалната цялост на Украйна в подписан през 1994 година меморандум.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

везни