Свързани новини

09.02.2014 16:02

Хванаха концесионери да укриват 20% от добива

Видян 4469 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Със снимки от въздуха на терени на концесионери било установено, че въпросните укриват  над 20% от добива“, обясни на обществен съвет по енергетика зам.-министърът на икономиката Анна Янева. Липсите били установени през декември и януари. Така някои концесионери спестявали съществена част от таксите към държавата. В два от случаите е констатирано и излизане от контура на находището. Нарушенията ще бъдат санкционирани с глоби от 50 хил. до 100 000 лв. До 500 000 лв. ще бъде наказанието при следващи нарушения. „Ще продължим в тази посока, целта е да обхванем всички концесии, при които по открит способ се добиват природни богатства“, съобщи заместник-министърът.

Янева разказа как при проверка на три избрани на случаен принцип концесии на находища за полезни изкопаеми чрез специална технология по аерофотометрично заснемане е установено, че има разлики в добитите и отчетени количества от началото на работа на тези концесии. В две от находищата дори концесионерите са излезли от контура на находището, добави тя, но не съобщи имената на концесионерите. Те отчели средно с около 20 процента по-малко добив.

Цитираната от Янева проверка е направена по пилотен проект, но този начин на контрол ще бъде наложен на всички мини, които работят по открит способ. „Със заповед на министъра на икономиката и енергетиката е и сформирана междуведомствена работна група за проверка на незаконен добив“, съобщи още Янева. 

Тази седмица министерството, НАП и МВР започват проверки за незаконен добив на подземни богатства. Вицепремиерът Даниела Бобева определи като драма незаконния добив и състоянието на сектора с подземните богатства. Затова промените в закона предвиждат силен контрол - дори по границите, а изследванията ще бъдат изпращани в чужди лаборатории. Бобева обясни, че за съжаление досега не били направени изчисления с колко е била ощетена държавата от въпросното укриване, но това щяло да бъде променено с текстове, които ще бъдат готови до 2 седмици.

Крайно време беше, след като четвърт век я ограбват, държавата да се сети да спре да се прави на добрия самарянин спрямо наглеците.  19` неведнъж е питал за официално потвърждение или отричане на информация от вътрешни хора, но не е получил отговори дали най-големия концесионер – добиващата злато компания Дънди Прешъс, декларира в пъти по-малко от реално добитото?

Падналата преди броени дни глава на скандалния директор Алекс Нестор може би се обяснява резултатите от проверката? 

Само напомняме, че в неговият кръг са олигархът Прокопиев и шефът на Булбанк Хампарцумян, което никак не е случайно. Като последователни консули на Канада двамата борци за правда и свобода са свързани с интересите на компанията, която се представя за канадска.

Парадоксалното в случая с доказаната недобросъвестност на концесионерите е, че държавата я крадат, въпреки че тя прибира най-малката такса едва 1%, за разлика от другите европейски страни, където този налог не е по-малко от 10%. Явно вместо ниската такса да стимулира концесионерите да бъдат изрядни инвеститори, тя изостря алчността им. От всичко това  данъкоплатецът  губи десетки милиони евро годишно, а за четвърт век сумата е наистина колосална. Сега, като се прибавят и кражбите, резултатите са скандални!










Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Немската икономика

Мрачна прогноза за немската икономика

Група от водещи немски икономически ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева

Може да почувствате нужда да се оттеглите малко и да преосмислите някои от своите планове

Може да почувствате нужда да се оттеглите малко и да