Свързани новини

04.02.2014 13:54

Главният архитект на София готов за оставка. Да я дава!

Видян 1857 пъти | Коментари 0
Гласували 5 рейтинг: 4.2000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Главният архитект на София Петър Диков, който не успя да реализира сталинистки модел за преустройство на центъра – жалко подобие на Александровский сад в Москва, като махне жълтите павета, бил готов да подаде оставка. Това заяви самият той в интервю за 24 часа.


Оставката му беше поискана първо от 19’ преди десет дни заради победилия проект в конкурса на общината. След бурна обществена реакция в подкрепа на нашата идея, в това число от стари и млади архитекти, след завеждането на иск поради беззаконие – спечелилите включват структурни промени като прокарване на тунел, които не са предвидени в конкурса, и кметът Йорданка Фандъкова заяви, че няма да се допусне махане на паветата.


В интервю ала Искрено и лично, където изказва ред неща, които често са извън полето на реалността, да не кажем от това на истината, Диков чистосърдечно признава, че спечелилият проект не би бил приет от Националния институт за паметниците на културата, с който е трябвало да се съгласува. Той не успява да даде задоволителен отговор по каква точно причина тогава, още повече че излиза извън рамките на закона, изобщо печели този проект.


Явно това подбужда Диков към небивало словоизлияние за неговата оставка, която смятал да подаде: „Мисля, защото чисто човешката ми търпимост като че ли преля”. Оставяме без коментар подобна позиция от страна на човека, който причини на София онова, което се случи с бул. Витоша и не направи нищо да спре опростачването на Ларгото – единственото място с дизайн в нашия град според архитект ?1 в света Жан Нувел. Не, че той разбира, колкото Диков от тези неща, разбира се!


Като истински мъж обаче, той не е докрай категоричен дали ще си ходи, а прехвърля топката в градината на кмета: „Казвал съм, че оставката ми е в джоба и щом човекът, който ме е назначил я поиска, ще я подам веднага”. По-дълбок анализ на тези думи обаче сочат адресат Бойко Борисов, защото той взе Диков за главен архитект на мястото на не по-малко харесвания и колоритен Стоян Янев. Което е още една проява на Диковото невиждано кавалерство и възпитание.


Това ни кара, при демонстрираната скромност на Диков, да напомним една негова крилата фраза от друго интервю – за Блиц, а тя гласи: ”Никога не съм отказвал кметското място, просто не съм го искал”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

водолей