Свързани новини

03.02.2014 10:16

Българи се бият за “Ал Кайда”

Видян 1265 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Около 30 български граждани се бият за “Ал Кайда” и джихадистите в Сирия. Това заявява пред “Труд” депутатът от БСП Страхил Ангелов, който преди 2 седмици се появи до председателя на сирийския парламент в Дамаск в репортаж на държавната телевизия на режима на Башар Асад. Според Ангелов, въпреки че бойците са с български паспорти, те не са от български произход. Били от различни арабски страни.До Министерството на външните работи не са достигали данни от наши или партньорски организации за броя на българите в Сирия, но министър Кристиан Вигенин допуска, че е възможно да има български бойци.


Източник от правителството смята, че е възможно част бойците да са получили български паспорти на основание македонско гражданство. “Македонците” идвали за интервю с преводач от арабски, мустаците и главите им били обръснати, носели дълги бради, но твърдели, че имат български корени. От близо 2 г. “Труд” пише за кандидатите за гражданство без доказани наши корени, които обаче получават удостоверения за произход, само защото попълват декларация за това.


В началото на м.г. сред джихадистите в Сирия е имало поне един български гражданин. Това е записано в анализ на Аарон Зелин, публикуван в сайтовете на Вашингтонски институт и лондонския Кингс колидж. Зелин е основател на сайта jihadology.net и прави проучванията си във форуми и социални мрежи, използвани от ислямистките фракции. Според анализа от 2011 г. до април 2013 г. между 140 и 600 европейци са се били на страната на ислямистите. До края на м.г. броят на европейците, биещи се срещу Асад, е скочил няколко пъти според Международния център за изследване на радикализма (ICSR). Бойците от Западна Европа са нараснали от 396 до 1937 души.


След Западна Европа и Близкия изток най-много са бойците от Балканите и страните от бившия СССР. Най-много са вербувани от Косово - между 4 и 150. Албанците са между 9 и 140, а от Босна между 18 и 60. По-малко са от Македония (3-20) и Сърбия (3) според последните данни на ICSR. Въпросът за повишаващия се брой европейци джихадисти е обсъждан и на срещата на вътрешните министри от ЕС в Атина.


Въпреки че властта официално отрича да има данни за българи сред джихадистите, потенциалната опасност от навлизане на екстремисти у нас е отбелязана и в доклада на ДАНС за заседанието на КСНС през ноември. “Свързан проблем е вероятността за изграждане у нас на логистични звена на международни терористични организации, в т.ч. за подпомагане придвижването на европейски джихадисти към конфликтни зони”, пише в доклада.


631 са получилите българско гражданство от Ирак, Афганистан, Сирия, Ливан и такива без гражданство или със статут на бежанец, от 2001-ва до 2013 г. Това става ясно от справка на Министерството на правосъдието, изготвена по искане на “Труд”. Основанието за даване на тяхното гражданство е “обща натурализация” и се получава с указ на вицепрезидента на България.


51 391 македонци са получили гражданство на основание “български произход”. По същата причина и 5-има косовари са станали българи за последните 2 години.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху