Свързани новини

31.01.2014 17:40

С 27% са нараснали плащанията с карта

Видян 1278 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Електронните разплащания насърчават търговията, заменят неефективните и скъпи за управление пари в брой и намаляват сивата икономика, посочи Никола Хус, главен изпълнителен директор на Visa Европа.


По думите му обемът на изхарчените средства при търговци с карти Visa, издадени от български финансови институции, е нараснал с 27% през миналата година в сравнение с 2012 г. и 1.148 млрд. евро.


Този стабилен ръст се дължи на нарастващия брой транзакции на POS терминали, които достигат 30 милиона, като повишението е 30% в сравнение с 2012 г.


Общият брой карти Visa, издадени от български банки, е 3.45 милиона и представлява 6% увеличение спрямо предходната година, обяви Хус данните на технологичната компания Visa Европа от годишния финансов отчет за периода октомври 2012 г. – септември 2013 г.


Стабилният ръст се дължи на непрекъснато увеличаващия се брой покупки, осъществени с дебитни карти Visa, посочват от компанията.


Общият обем изхарчени средства с тях достига 764 млн. евро за 2013 г., което е с 32% повече спрямо 2012 г.


Този оборот е постигнат с 22.3 млн. плащания на POS, което е с 34% повече в сравнение с предходната година.


Средният брой POS транзакции за дебитна карта от този вид също нараства с 27% на годишна база и достига 7.4 транзакции за съответния период.


Онлайн разплащанията с карти Visa при търговци, обслужвани от български банки, възлизат на 167 млн. евро, отчитайки почти 92% ръст през 2013 г.


Стабилният растеж на e-търговията в България е сред най-големите в цяла Европа за периода и се дължи на все по-широкото навлизане на електронните разплащания сред българските потребители и онлайн търговци, заяви Хус.


Той напомни, че през 2013 г. Visa въведе на българския пазар технологията за безконтактни разплащания, която позволява на картодържателите да извършват малки покупки бързо и лесно само чрез приближаване на своята карта към безконтактния четец на POS терминала.


Електронната търговия в европейски мащаб продължава да нараства с изключителна скорост през 2013 г. и бележи ръст от 20% на годишна база, показват още данните на компанията. Едно от всеки 6.50 евро, изхарчено в Европа, е с карта Visa.


За 12-те месеца до септември 2013 г. средствата, минали през карти Visa, достигат 2 трлн. евро, а покупките при търговци се увеличават с 8.5%.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

скорпион