Свързани новини

30.01.2014 15:29

Убиват раковите клетки по нов метод

Видян 1725 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Учени откриха нов метод, чрез който да убиват само раковите клетки, без да засягат и здравите, както в повечето случаи става сега, съобщиха фармацевти и лекари, които вече го разработват в Швейцария. Той е изграден на базата на два типа медикаменти, като комбинира химическо и биотехнологично лекарство, което на свой ред се състои от специфични антитела. Във фармацевтичната наука тази комбинация вече е наречена конюнгат. Революционният метод се получава чрез свързването на химическо и биотехнологично лекарство, най-често моноклонално антитяло.


Така чрез двата типа медикаменти се комбинира избирателността на антитялото само към специфична част на раковите клетки със силата на химиотерапевтичното лекарство. По този начин химиотерапевтикът, който се влива на онкоболния пациент, достига точно до раковата клетка и обезврежда изключително силната токсичност на препарата, който убива не само образуванията, но и здравите части около тях. „Това води до намаляването на нежеланите ефекти при прилагане на химиотерапията, като едновременно се увеличава ефектът от използването на двете лекарства”, уверяват учените. В момента те разработват девет нови лекарствени конюнгата. Проучванията категорично са установили, че част от тях са изключително успешни при лечението на пациенти с ХЕР2-положителен рак на гърдата и някои видове рак на кръвта. „Едно от тези лекарства е срещу особено агресивен рак на гърдата и се прилага под формата на подкожно инжектиране, а не чрез влизане във вената по метода на класическата химиотерапия“, обясни д-р Методия Чадиковски, която е една от екипа и обясни, че се очаква до няколко години то, както и останалите пет срещу онкозаболявания ще залегнат в лечебните програми на онкоболниците в Европейския съюз включително и в България. Според проучване на Световната здравна организация онкологичните заболявания в развитите страни са на второ място сред причини за смъртност.


Въпреки това, ако бъдат открити достатъчно рано, много видове рак могат да бъдат лекувани ефективно. Затова онколозите са единодушни, че профилактичните прегледи не бива да бъдат пропускани. Всяка година в нашата страна над 14 000 души заболяват от злокачествени образувания на дихателните органи, 3600 от тях умират. По честота ги следват туморите на гърдата, шийката на матката и дебелото черво, показват данните на Националния раков регистър. Профилактиката е най-важната защита от онкологичните заболявания. Световната здравна организация е изчислила, че над 40% от всички случаи на рак могат да бъдат предотвратявани чрез превенция, като на първо място е отказването от цигарите, намаляването на наднорменото тегло и употребата на консервирани храни, богати на мазнини, както и ограничаването на захарта и солта.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

везни