Свързани новини

26.01.2014 16:01

Долу ръцете от жълтите павета!!!

Видян 5962 пъти | Коментари 0
Гласували 9 рейтинг: 4.4444
много слаба слаба добра много добра страхотна

Залповете на Аврора още кънтят в управленските ни глави. Поредното доказателство е налагането на безумната идея на главния архитект Петър Диков София да бъде лишена от централен площад, а с това и републиката, а пространството да бъде превърнато в разширение на Градската градина. 

Ала не в нейния стил от 1872 г., а като жалко подобие на Александровский сад – зелената площ до московския Кремъл. Именно такова едно безумно предложение беше определено като победител в конкурса за ново оформление на градския център.

Доста сталинистки архитектурен имидж се предлага и за пространството около националния стадион Васил Левски, а също и за Перловската река. Нещата стигат почти до някогашното намерение на Вълко Червенков да я прави плавателна, да прокопава канал до морето и всякакви подобни дивотии. Общинският съветник Любка Качакова, като специалист по водите, вече предупреди, че идеята е както кичозна и тъпа, така и опасна от гледна точка на експертите.

Това обаче е нищо в сравнение с намерението на Диков, заявявано нееднократно, чрез проекта си за сегашния площад Батенберг фактически да махне жълтите павета от сърцето на София. Според главния архитект, вместо площада и най-големия паркинг в центъра, от които изглежда нямаме нужда по негово мнение, ще имаме градина, под която ще премине тунел, който пък ще излиза то ли на кръстовището с ул. Раковски, и сега претоварено, то ли някъде около парламента, където пък  ще се строи поредният гараж. Оправданието е с „всички европейски столици”. Истината е, че подобен тунел има само в Мадрид, и то не вместо централен градски площад. Напротив, ретро площадите са  запазена марка на Европа – на въпросния Мадрид, на Рим, на Париж, на Лондон. Че даже и на Москва.

Освен налудничава, разрушаваща историческата памет и отнемаща на града единствената му запазена марка, тази идея ще бъде и свръхскъпа. Прокопаването на подземната дупка ще струва стотици милиони. Тя ще затапи за години и без друго трудно проходимия център на милионния град. Напомняме, че противно на две решения на Общинския съвет ул. Московска е плячкосана от британското посолство, а предстоящият да бъде реконструиран бул. Дондуков и сега е тесен за трафика. Така че Цар Освободител просто няма алтернатива!!!

Чудно е защо ѝ е на общината да отличава проекти за нова градска среда, които унищожават обявените току-що за исторически паметник жълти павета? 

Дали моментът е подходящ, предвид кандидатурата за Европейска столица на културата през 2019 г. и във връзка с непрекъснато нарастващия поток на културния туризъм?

Разбира се, ясно е, че реализирането на проекта за махане на жълтите павета е единствено корупционно оправдано. Строителните фирми, които ще копаят тунел под старите къщи на София, ще се облажат бая. Да напомняме ли обаче, че Военният клуб и няколко други импозантни здания – гордост на София, която не изобилства от архитектурни паметници, едва не рухнаха при прокопаването на тунела за метрото?! 

С цената на прескъпи укрепвания и ремонти те бяха спасени за една бройка. Ще има ли обаче инвеститорът средствата, с които разполага столичният Метрополитен – щедро финансиране от европейските фондове, за да се справи с подобна фина работа? Уви, отговорът е отрицателен.

Може би е най-добре, вместо да се доокепазява центърът на София след опростачването на Ларгото (мнението е на архитект номер 1 в света Жан Нувел) и спорните архитектурни решения по бул. Витоша, просто най-накрая да бъде уволнен главният архитект на града. Утре ще бъде късно! 



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

лъв