Свързани новини

22.01.2014 10:02

ВСС бори забавянето на важни дела с план от 20 точки

Видян 1104 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Висшият съдебен съвет излезе с план за действие от 20 точки, който да пребори забавянето  на важните дела, съобщи представляващата го Соня Найденова. Става дума за 108-е казуса, които следи Европейската комисия и въз основа на които прави изводите си за състоянието на правосъдието у нас. В списъка на Брюксел има 46 разследвания и 62 дела в съдебна фаза. Статистиката показва, че по 48 от тях вече има присъда на първа инстанция, а 4 са върнати на прокуратурата за доразследване. Много от делата, които още не стигнали до съда, стоят с години при разследващите, защото все още не е разкрит извършителят на престъплението. Такъв е случаят с убийствата на Илия Павлов, на радиоводещия Боби Цанков и прокурора Николай Колев. По тях прокуратурата може само да прави справки за развитието на случая, но оперативната работа е в ръцете на МВР, обясни Найденова. Целта на плана е институциите да не си прехвърлят топката, а да имат общи и съгласувани стъпки за решаването на проблема с бавните дела.


Припомняме, че миналата година членове на съвета се срещнаха с българските магистрати, за да научат защо според тях се бавят знаковите дела. Сред основните причини, посочени от прокурорите, бе формализъмът на разследването. Затова една от най-важните точки в плана за действие е да се направи преглед на прилагането на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Друга точка в плана цели да се преодолее лошото качество на разследването. Затова има предложение да се създаде фонд за общи обучения на служители от МВР и ДАНС с магистрати. Вече има идея на правителството той да се финансира с част от приходите от конфискувано имущество, обясни представляващата ВСС.


Важен пункт в плана е и решаването на проблема с експертизите по делата. Липсата на вещи лица или отказът им да поемат дадена задача са сред най-масовите причини за отлагането на делата.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Българското футболно първенство е 30-о в света по сила

Българското футболно първенство е 30-о в света по сила

Българското футболно първенство (Първа ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне