Свързани новини

16.01.2014 16:30

Карфур популяризира български продукти в чужбина

Видян 2045 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Най-голямата верига за хипер- и супермаркети в Европа Карфур започва да популяризира българските продукти в чужбина. Това е важна крачка за родните производители, понеже ще им даде шанс да пробият на нови пазари като Гърция, Сърбия и Македония. Само за справка – докато у нас тя разполага с 21 обекта и очаква да прибави нови 4 или 5 тази година, само при южните ни съседи те са над 700 повече.


Шефът на Карфур в България коментира темата за това дали големите вериги не удушават малките производители. „Ние и доставчиците сме една екосистема – ако някой  го няма, цялата ще пострада”, обясни Милош Ристич.


Той се изказа и по темата за дребните магазини, кварталните бакалии, и как те могат да се справят с конкуренцията на титаните в бранша. В т.нар. традиционна търговия според него кризата е показала, че за малките играчи е най-добре да търсят обединяване, някакъв вид синергия и кооперация, защото в противен случай са заплашени от изчезване. А по негово мнение на Балканите има изграден вкус към пазаруването възможно най-близо до жилището.


Ристич се похвали с 35% ръст на продажбите у нас през последните години. Сравни директно нещата с тези в Сърбия, където спадовете били двуцифрени и положението било доста различно от това в България.


Според него обаче на пазара влизат все повече големи играчи и най-вероятно не за всички ще има място под слънцето, тъй като клиентите все пак са крайно количество. В дипломатичен стил, той естествено не конкретизира кого им предвид.


Друга интересна тенденция, която той отбеляза е двукратният ръст на продуктите, продавани на промоции във веригата. „Хората просто търсят отстъпките в цената”, разказа Ристич.


Аглики Мотсаку, която е шеф на маркетинга на инвеститора – голям гръцки холдинг, обясни, че за Карфур у нас работят над 1600 души, а инвестициите се мерят в 9-цифрена сума в евро. Тя разказа за интересни практики в Гърция.


Карфур е направил т.нар. социални магазини, където най-бедните хора безплатно получават продукти от първа необходимост по определени списъци. Тази идея е заразила и други търговци, както и кметства, но държавата не оказвала никаква подкрепа. Според нея от другата година, когато веригата има още по-добро покритие в България, е възможно да стартира интернет продажби.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да откриете, че простите решения са най-ефективни

Днес може да откриете, че простите решения са