Свързани новини

16.01.2014 10:50

Заложни къщи търгуват незаконно с метални отпадъци

Видян 1365 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българската асоциация по рециклиране (БАР) уведоми министрите на финансите и на околната среда и водите за нов начин за незаконна търговия с отпадъци. Досега с получаване на метални отпадъци се занимаваха само незаконните площадки, но вече в покупко - продажбата им се включиха и заложните къщи, твърдят от браншовата структура. Заради въведените строги изисквания на Закона за управление на отпадъците (ЗУО) много компании и площадки преустановиха работата си, тъй като не успяха да осигурят изискуемата по закон банкова гаранция от 25 хил. лв. на фирма и по 5 хил. лв. за всяка отделна площадка, твърдят от асоциацията.


Но вместо да намалее, сивият сектор в бранша се увеличава. Заложните къщи приемат отпадъци, от които хората искат да се освободят, срещу минимално възнаграждение, като ги оформят като заложен билет. Тези вещи- отпадъци не се търсят от залогодателите и се съхраняват за минимален срок до натрупването им, или директно се продават или изнасят.


Заложните къщи не подлежат и на тежкия санкционен режим по ЗУО, защото твърдят, че не приемат отпадъци, а вещи в залог. Условията и редът за предоставяне по занятие на парични заеми, обезпечени със залог върху движими вещи не са уредени със закон, а в наредба за дейността на заложните къщи, пишат от браншовата структура.


Няма единен режим за заложните къщи, например регистър, и контролът се свежда до даване на предписания и налагане на санкции. Така контролните органи не могат да упражнят ефективен контрол чрез отказ за регистрация например, ако установят, че лицата не отговарят на изискванията за започване на дейност като заложна къща или заличаване от регистъра при установени нарушения.


Слабият контрол води както до нарушаване на малкото изисквания по наредбата за дейността на заложните къщи, така и до навлизане в други области на действие, като например сделки с недвижими имоти и дейности с отпадъци. Така освен незаконните площадки и заложните къщи допълнително дестабилизират сектора с отпадъците.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес е идеален ден да се заемете с творчески проекти


Изпълнени с вдъхновение и креативност, днес е идеален