Свързани новини

15.01.2014 10:11

Строят парк с фонтан на мястото на Мавзолея

Видян 1543 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Парк с фонтан ще смени паркинга пред бившия Княжевски дворец в столицата. За тази цел архитектите предвиждат площад „Княз Александър І” да бъде повдигнат с няколко метра. По този начин той ще стига до стига нивото на входа на бившия царски дворец, а отдолу пък ще преминават колите.Тази идея е част от проектите, подадени в конкурса за нова визия на центъра, съобщава "Монитор". В петък журито ще обяви 4-те най-добри проекта. „Отличените визии ще бъдат реализирани с европейско финансиране през новия програмен период 2014-2020 г.”, обясни главният архитект на столицата Петър Диков. Той обясни, че след две години реално ще може да започне пълната промяна на града. Сърцето на столицата е разделено на четири зони, а 39 идеи ще се състезават, за да го променят. Първото каре включва Орлов мост, Перловската река и бул. „Христо и Евлоги Георгиеви”. Във втората влизат улиците „Граф Игнатиев”, „Иван Шишман” и пл. „Славейков”. Третата зона включва Градската градина, пл. „Александър I”, бул. „Цар Освободител”, а последната е „Кристал” и площадът пред парламента.


Като следващ етап проектантите предлагат тунелът да бъде удължен до кръстовището на „Г. С. Раковски” и „Цар Освободител”, а цялото пространство отгоре да бъде само за пешеходци. На сегашното петно, останало от сградата на бившия мавзолей, пък журито ще избира между фонтан или амфитеатър. Под бившата костница са запазени две помещения, които могат да се използват за бъдещ музей на жертвите на комунизма. Водно огледало пък ще има пред сградата на бившия партиен дом, което през зимата ще се използва за ледена пързалка. Според архитектите там е подходящо да се постави и паметник на хан Аспарух. Пешеходно пространство се предвижда около карето между „Св. Александър Невски”, парламента и БАН. В градинката пред Софийския университет ще има малък амфитеатър.


Освен това да се маркира златна линия от павета с инкрустиран знак на София, която да представлява туристически маршрут. По нея ще се разположат и информационни колони, които ще говорят на различни езици. Нощно осветление е предвидено за сградите паметници на културата. Едно от интересните виждания е в терена зад Военния клуб да се направи полуподземна сграда, която да е изцяло покрита от градината. Тя ще е модерен артцентър с кула обсерватория и информационен център.


Водна каскада с морени от Витоша ще бъдат изградени в градинката пред Руската църква . По улица „Московска” пък архитектите са предвидили детска площадка, артчешма и площад на операта с паметник на Николай Гяуров. Освен монумент на известния оперен артист ще има фигури и на Борис Христов и Фьодор Шаляпин. Около тях ще има три малки фонтана. В градинката „Кристал” пък е предвидено създаването на езерце с лилии. Около него пък ще има амфитеатър с малка сцена за открити представления на улични артисти. Архитектите са предвидили и много места за отдих, нови чешмички, велостоянки и пейки. Кошчетата пък или ще са скрити от решетки, или ще се поставят под земята. „Всички идеи са изненадващо добри и интересни. Така, че който и да спечели центърът ни ще се смени от ориенталски в европейски”, обясни архитект Диков.


Подмяна на настилката със син асфалт и преместваеми улични лампи по ул. „Иван Шишман”, ретро трамвай по ул. „Граф Игнатиев”, открита книжарница на площад „Славейков”. Това са част от идеите за Зона 2 в проектите за конкурса на Столичната община за нов облик на центъра на София.Според архитектите книжният пазар на площад „Славейков” може да се превърне във временен, т.е. в някои от дните да бъде само пешеходно пространство. Плановете са там да се направи и площад на „Бийтълс”. За улица „Иван Шишман” се предвижда да стане пешеходна зона с места за сядане, възможност малките заведения да поставят повече маси, велоалея и повече растителност.


В проекта е залегнало ул. „Шести септември” да бъде пешеходна в почивните дни. Там ще се поставят подвижни модули, на които ще се правят представления на открито.Според архитектите ул. „Граф Игнатиев” трябва да стане пешеходна, като се предвижда оттам да минава ретро трамвай от Съдебната палата до площад „Журналист”. В останалото време линиите да бъдат използвана за велоалеи по подобие на Грац в Австрия.Пред църквата „Св. Седмочисленици” да се направи езерце, което през зимата да бъде ледена пързалка. В градинката се предвижда поставянето на фотьойли, лежанки за четене, шах маси, място за игра на петанк, нетрадиционни пейки, детска площадка и премахване на пазара отпред.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали