Свързани новини

18.12.2013 16:26

Милионери организират протест

Видян 1466 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Шествието с дълъг маршрут из София в час пик цели освен да възстанови загубеното влияние на Зелените сред обществото, следствие на изнесените факти през последната година за усвояване на огромни средства, нагласени обществени поръчки, лобиране и откровен екологичен рекет,  и да се опита да привлече протестиращите срещу кабинета, като всичко това бъде представено като искрен граждански протест в защита на природата


Поредният политически протест, маскиран като гражданско недоволство в защита на българското Черноморие и на планините, организират милионерите от коалицията „За да остане природа в България”. Сред учредителите й са Зелени Балкани, фондация „Биоразнообразие”, Асоциация на парковете в България, Българско дружество за защита на птиците, WWF България, Сдружение за дива природа Балкани. Представляващите тези организации са и лицата на политическа партия „Зелените”, която е с ясно изразени амбиции за участие в управлението на страната. В зависимост от ситуацията, те се представят и за гражданското общество, а в обществените поръчки участват и като търговски структури. Тези политико-икономически неправителствените организации само за последните 3 години са усвоили от еврофондове и от националния бюджет над 80 милиона лева.


Този път недоволството им е продиктувано от организираната публична дискусия на вестник „24 часа” по проблемите на развитието на туризма в българските планини. Кръглата маса, станала формален повод отново да бъдат изведени граждани на протест, бе проведена във формат държавна администрация, кметове на общини, инвеститори в зимните курорти и оператори на ски зони.  Години наред в публичното пространство се натрапваше единствено мнението на зелените организации, в следствие на което те добиха самочувствие на последна инстанция, от която зависи развитието на цели региони, дори и реализацията на големите инфраструктурни проекти. Организираното шествие с дълъг маршрут из София в час пик цели освен да възстанови загубеното им влияние сред обществото, следствие на изнесените факти през последната година за усвояване на огромни средства, нагласени обществени поръчки, избирателно протестиране, лобиране и откровен екологичен рекет, и да се опита да привлече протестиращите срещу кабинета, като всичко това бъде представено като искрен граждански протест в защита на природата.


Както неправителствени организации имат право да организират протестни шествия из софийските улици в защита на собствениците си интереси, така и бизнесът, и общините имат право да водят дебати с държавната администрация. Общественият диалог не се води само на улицата. Важните решения, каквито са инфраструктурните проекти в планините или нов закон, който да регламентира инвестициите в тези райони, предполагат дискусии на всички нива, с всички страни, в различни формати. Свидетели сме на тотално и безкомпромисно отричане от страна на зелените на всякакви опити за излизане от патовата ситуация, свързано с огромните по размери защитени територии, довело до блокирането на инвестициите в една трета от страната. Това всъщност са най-добрите места за развитие на планински, зимен, летен или СПА туризъм и бездействието обрича живеещите там над милион българи на опадък и мизерия.


Използването на гражданските протести и манипулирането на младежката аудитория за защита на личните интереси е също толкова отвратително, колкото и политическата корупция, срещу която зелените ужким протестират. Свидетели сме на особено уродливото явление, заради материалния интерес на няколко НПО и техните собственици, специализирали се в точене на еврофондове, да ползват истински привързаните към природата хора и да ги въвличат в кампании, чиято единствена цел е ново усвояване на пари.  



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

везни