Свързани новини

04.12.2013 15:50

Бизнесмен откупи окраденото от паметника на Левски и го даде на НИМ

Видян 1406 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Невероятна проява на патриотизъм демонстрира анонимен бизнесмен, съобщи Бинюз.

Той обяви в интернет, че ще купи откраднатите преди време апликации от паметника на Апостола в София. В офертата си той обеща да даде за тях сума, сто пъти по-висока от тази, която крадецът би взел в пункта за желязо.


Крадецът върна част от грифоните, а бизнесменът, който не иска да разкрива самоличността си, ги дари на Националния исторически музей.

В Националния исторически музей постъпи една от откраднатите неотдавна бронзови апликации, потвърди шефът на НИМ Божидар Димитров.

Състоянието на бронзовата апликация е добро.

Единият от грифоните от бронзовата апликации на паметника на Апостола на свободата е запазен, но от другия е останало само парче от крака, другата част е била безмилостно отчупена, каза професорът.

Той потвърди, че историческата реликва е постъпила в музея след като български предприемач я е откупил, след като обявил награда сто пъти надвишаваща стойността на метала.

Бизнесменът занесъл грифона в Националния исторически музей, тъй като е разбрал, че Софийска община вече е поръчала нови апликации.

Той иска да остане анонимен, защото очаква да се престрашат и други притежатели на ценните апликации от паметника на Апостола на свободата, тъй като офертата му за останалите бронзови елементи остава в сила, посочи проф. д-р Димитров.

Националният исторически музей ще предаде откритият грифон на Столична община в петък в 12.00 часа на зам.-кмета на културата на столицата д-р Тодор Чобанов.

До тогава медиите могат да се запознаят с грифона между 09.30 – 16.00 часа в кабинета на директора на Националния исторически музей, каза Божидар Димитров.






Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв