Свързани новини

29.11.2013 17:15

Свиват свободната зона за чадъри на плажа до 30%

Видян 1655 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Свободната зона на плажа, върху която туристите могат безплатно да си слагат лични чадъри, може да бъде намалена и да се простира между 30% и 50%. Това гласят промени в Закона за Черноморското крайбрежие, предложени от депутати от БСП, за които научил в. "Стандарт".


В момента безплатната зона е фиксирана на 50%.


Ясно е, че като получат тази възможност, концесионерите ще увеличат платените зони на плажа. Вероятно става въпрос за лобистки промени, които, естествено, ще ударят по джоба редовите българи, които не летуват по държавни почивни станции, повечето от които имат собствени плажове.


Плажовете ще бъдат разделени в пет нови категории в зависимост от това дали са в национални курорти, курорти, населени места, къмпинги и вилни зони или урбанизирани територии.


От това, както и от баланса между икономическата изгода и социално приемливата цена, ще зависи и бъдещото концесионно възнаграждение, което ще се плаща на държавата.


С промените се връща и възможността на самия плаж в 100-метровата зона от брега да се поставят преместваеми съоръжения, които са с търговска, увеселителна или обслужваща цел.


Заведенията на плажа бяха премахнати с последните промени в закона. Сега капанчетата с височина до 3,6 метра отново се връщат законно до брега.


Община Варна намалява с 20% туристическата такса за хотелите с пет звезди.


Това е решено от експертите от Консултативния съвет по туризъм към местната власт. Данъчната ставка на хотелите от тази категория във Варна е най-висока за страната - 1,60 лв. на легло, а техният дял в приходите от туристически данък в общинската хазна представлява 23%. При размер на туристическия данък за 5-звездните хотели от 1,28 лв. очакваният спад в приходите е около 90 хил. лв., но според експертите, той ще бъде компенсиран от повишаване на събираемостта.


Очаква се голям брой от хотелите с 4 звезди да повишат категоризацията си. Много от тях досега не предприемаха тази стъпка заради високия данък. За периода януари-октомври реализираните нощувки в средствата за подслон във Варна са  3 764 455 , които генерират 3,252 млн. лв. платен данък в общинската хазна.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

телец