Свързани новини

28.11.2013 13:30

Махат 15%-ия данък върху хазарта

Видян 1252 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Отпадането на 15%-ия данък върху хазарта предлагат депутати от мнозинството, вносители на промени в едноименния закон, които парламентът обсъжда на първо четене, съобщи бинюз.


Вместо него се въвежда двукомпонентна такса, която включва еднократно изплащане на 100 хил. лв. и 20% от разликата между получените залози и изплатените печалби. Така повече от три пъти се намалява данъкът върху онлайн хазарта, за да се стимулират операторите от сивия сектор и да се лицензират. Промяната се прави именно заради онлайн хазарта, а не толкова заради офлайн хазарта, който обаче също се възползва от облекченията.


По думите на шефа на бюджетната комисия и един от вносителите - Йордан Цонев, над 140 са хазартните онлайн оператори в момента, които не са лицензирани.


Той прогнозира и какви приходи може да очаква хазната, при положение, че единственият основен играч на пазара, който е регистриран, е плащал в най-добрите си години е имал 500-600 млн.от оборот.


Ако правим консервативна прогноза за приходите, при условие, че остане да съществува само този лицензиран оператор, данъчните приходи ще бъдат по-малко с 22 млн. през 2014, каза Цонев. Ако обаче всичките 140 оператори поискат лиценз, нашите очаквания са, че още през 2014 данъчните приходи ще са минимум равни или дори повече от тези през 2013, допълни депутатът от ДПС.


Бившата шефка на бюджетната комисия при ГЕРБ Менда Стоянова се съгласи с промените за данъчното облагане, защото, според нея, през последната година и половина се видяло, че приетите при Дянков промени не работят.


Избраният модел беше демотивиращ за големите хазартни онлайн оператори и за година и половина имаме само двама регистрирани в България, съгласна съм с г-н Цонев, каза тя.


Менда Стоянова обаче заключи, че парламентът иска да прокара един закон, който не е в интерес на хората и българските младежи.


Ако има единица мярка за лобизъм, то този законопроект е в Топ 10, заключи пък колежката й от опозицията Ирена Соколова.


Съпартийката й снежана Дукова пък обобщи, че достъпът до малолетни ще бъде улеснен, включително и с факта, че вече и в тризвездните хотели ще може да се отварят казина.


И социалистът Георги Кадиев наблегна върху отражението върху децата, което трябва да се обсъди.


Другите му резерви бяха в посока на това "да не остане впечатлението, че лобираме за една определена фирма,


защото веднъж вече подадох оставка като зам.-министър през 2007 по подобни причини".


Соцдепутатът Георги Кадиев прогнозира, че заради Зимните олимпийски игри и Световното по футбол през лятото поне с 30% ще се увеличи онлайн хазартът.


По думите му 120 млн. лв. са събрани от офлайн хазарта миналата година - 70 млн. от Евробет и Еврошанс са събрали, 50 млн. от ротативки. Но офлайн харазтът има тенденция да преминава към онлайн и затова финансистът подчерта, че подкрепя стъпката към данъчна промяна. Той обаче изказа опасение, че има риск от загуби за фиска заради непредвидимото поведение на играчите у нас.Така хипотетично, ако всички 600 оператори с европейски лиценз, които биха могли да се пререгистрират у нас, го направят, това формира прави 60 млн. приходи. Но пак не е сигурно.


Затова Кадиев заяви, че между първо и второ четене ще предложи таксата от 100 хил. лв. при регистрация да бъде завишена.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

риби

Използвайте методичността си

Не позволявайте на ежедневните неразбории да помрачат