Свързани новини

24.11.2013 13:11

Мая Манолова: Ще имaме Изборен кодекс с много по-малки възможности за манипулации

Видян 1745 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Като че ли паметта на хората, а и нашата са къси, и забравяме как преди около година ситуацията в държавата ни бе коренно различна. Това заяви зам.-председателят на НС Мая Манолова в ефира на БТВ. Тя припомни, че по времето на управление на ГЕРБ, сред хората е имало страх и никой не е посмял да излезе да протестира. "Тогава имаше една всемогъща управляваща партия, едни вездесъщи хора, в лицето на Борисов и Цветанов, и най-нормалното нещо бе всички хора, които не искат това да продължава, да подкрепят алтернативата БСП. Хората са на улицата именно защото много дълго време търпяха начина, по който държавата се управляваше. Ние обаче чуваме протестиращите. Чуваме ги, но е трудно да чуваш някой, който крещи, някой, който не желае да разговаря с теб, а в същото време казва "вие не ме чувате", подчерта Манолова. Зам.-председателят на НС даде конкретен пример за чуваемостта на управляващите, като посочи това, което се случва в парламента. "По време на изработване на Изборния кодекс бях бойкотирана от неправителствени организации, но техните предложения, дадени писмено, залегнаха в кодекса и затова не са се и чули техни критики", каза тя. Манолова обаче сподели, че все още продължават да съществуват проблеми по отношение на провеждането на избори. "Голям проблем продължава да бъде този с избирателните списъци. В тях са включени много повече хора, от реално живеещите в България, като разликата между действително живеещите и тези, които са извън пределите на страната, е с около 1,5 млн.  Тези „мъртви души“ са една от основите за манипулация и фалшификация на изборите", обясни Манолова. По думите и не липсата на желание за решаване на този сериозен проблем е причината той да съществува. "Причината се корени в липсата на универсално решение, което  да  е залегнало в изборната практика на една или друга демократична страна. В някои страни има активна регистрация, но в тях гражданското общество е готово за подобна стъпка, то е по-активно. В тези държави хората се записват в списъци за гласоподаване в началото на всяка календарна година и след това упражняват правото си на глас. Ние също сме заложили вариант за активна регистрация, както сме направили и други по-добри решения на належащи проблеми около изборите. Определено ще имаме много по-добър Изборен кодекс, по-демократичен и честен, с много по-малко възможности за злоупотреби и манипулации", категорична бе тя. Фактът, че в България има протестиращи, които заявяват своята позиция именно пред НС, обясни Манолова, показва, че парламентът е сърцето на демокрацията. "Да не забравяме обаче, че повече от 160 дни има протести, без никакво разрешение от Общината и без разрешен маршрут за провеждането им, които демонстрации продължават и в тъмната част на деня, а това вече е абсолютно забранено, според българското законодателство. В този случай възниква въпросът, не трябва ли стандартът за всички българи да е еднакъв", попита тя. А в същото време, допълни Манолова, полицията се опитва да запази реда в столицата.


"Тяхното присъствие е нужно и за да се осигури нормалната работата на НС. "Не е нормално всеки ден, когато ходиш на работа, да те замерят с домати. Но това се случваше в началото на протестите. Сега обаче депутатите са замеряни с тежки предмети и вече не е нормално, дори и от човешка гледна точка, да се движиш в една среда, в която може човек да пострада доста сериозно" каза зам.-председателят на НС. Според нея, ако човек дойде пред парламента, веднага ще забележи, че има около 20 души, които непрекъснато вдигат много шум, за да не може парламентът да работи. "Съгласете се, че 20 души не могат да попречат на НС да си върши работата, за която е избрано от хората, които са му гласували доверие. Нормално е полицията да ни осигурява нормален начин на работа и достъп. Не е нужно НС да е обект на агресия всеки ден", заяви тя. 

Гражданското общество се събуди и като всяко "новородено" започна да крещи

Според Мая Манолова хората имат основание да са недоволни от начина на управление през последните няколко години. "Сега гражданското общество се събуди и като всяко "новородено" то започва да крещи. Смятам обаче, че следващата фаза на процесите е търсене на диалог", подчерта тя. По думите и трябва да се знае и един друг факт, а именно, че в обществото има и хора, които мислят по различен начин. "Има и друга България, която не е всеки ден в медиите, но също има позиция и правото да я заяви. Това са хората, подкрепили БСП на организирания митинг миналата седмица. И тези хора намериха мястото да заявят собствената си позиция. Нужно е и повече уважение за тях. От друга страна, нека да не се надценяват възможностите на БСП да организира толкова много хора насила, както вероятно някои смятат. Причината десетки хиляди да дойдат е, че подкрепят сегашното управление", категорична бе Манолова. Според нея има и хора, които не познават всичкия елит на държавата и може да не знаят или да объркат имената на един или друг, но по-важното е, че те подкрепят правителството заради това, което то прави за хората. "В България отдавана има хора, които искат да дойдат на подобно събитие и гласът им да бъде чут. В моят регион, например, много често ме питат "кажи кога да дойдем и да кажем какво мислим, защото ситуацията в страната не може да продължава така. И ние имаме право да заявим позицията си", сподели Мая Манолова. Има и една група протестиращи, обясни Манолова, които са готови на диалог. "Това са браншовите организации, животновъди, зърнопроизводители, лекари, синдикати с конкретни искания, които бяха приети от управляващите. Другата група протестиращи - това са студентите. Тази група не може да бъде причислена към останалите. В нея продължават да текат процеси. Те са обсъждали в продължение на няколко часа дали да има диалог с правителството, а това означава, че там се мисли и се обсъжда. За разлика от тях обаче, протестиращите пред НС са от друг тип, защото те заявяват, че не искат диалог, като казват "не искаме да разговаряме и обсъждаме, искаме оставка", каза още тя. 




Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

НОИ

Отпускат над 13 милиона лева за увеличение на заплатите в НОИ

Над 13 милиона лева ще бъдат отпуснати за ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

риби

Вашата интуиция и съпричастност ще бъдат особено силни днес

Вашата интуиция и съпричастност ще бъдат особено